Börtönre ítélték a szocpolt igénylő lottómilliomost

2012-07-25
9 hónap börtönbüntetésre ítélték azt a brit férfit, aki annak ellenére igényelt és vett fel 13 ezer fontnyi (4,8 millió forintnyi) szocpol támogatást, hogy előtte közel 5 millió fontot (1,8 milliárd forintot) nyert a lottón.

 

A 47 éves Edward Putman-t 1993-ban már elítélték egyszer nemi erőszak miatt, most pedig kétrendbeli csalás miatt kerül börtönbe. A férfi 2000 óta kap szociális támogatást szorongásos betegsége miatt. 2009-ben, miután nem jelent meg a kötelező orvosi felülvizsgálaton, felfüggesztették a támogatás folyósítását. 

Ekkor nyert körülbelül 5 millió fontot a lottón, azonban ennek ellenére 10 hónappal később, 2010 júliusában ismét a hivatalhoz fordult, hogy a támogatás ismételt folyósítását kérje. Putman lakhatási és munkanélküli segélyt is igényelt, miközben a bíróságon elhangzottak alapján két sportkocsit és egy házat is vásárolt.

 

A hatóságok 2010 októberében kezdtek gyanakodni, mikor Putman azzal az igénnyel fordult a tanácshoz, hogy megvásárolhassa a szociális okokból neki kiutalt tanácsi lakást. Akkor azt állította, hogy rendelkezik a megvásárláshoz szükséges 84.000 font készpénzzel. 

Az államügyész elmondta, hogy a bírósági eljárás keretében fény derült arra, hogy Putman-nak a St. James’s Bank-ban van egy számlája. A kivonatok szerint 2009. szeptember 10-én két nagyösszegű utalás érkezett a számlára – 2,5 illetve 2,4 millió fontnyi összegben.

A bíróság 9 hónap börtönbüntetésre ítélte Putman-t, az ítélet kihirdetésekor a bíró elmondta, hogy a vádlottat a hihetetlen pénzéhség vezérelte, ami – különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben – mélységesen megdöbbentette az ítészeket.