Blackjack és az online kaszinó

Online kaszinó suli - 15. rész
A blackjack az online kaszinókban is az egyik legnépszerűbb játéknak számít, ami nem véletlen: egyszerű játékról van szól, melynél ráadásul a house edge, tehát a ház előnye is viszonylag alacsony.

 

A blackjack az online kaszinók világában az alacsony house edge játékok közé tartozik, éppen ezért sok játékos kedvence – ráadásul megfelelő stratégia alkalmazása esetén a játékosok tapasztalata szerint a house edge leszorítható akár 0,05%-ra is. Ha viszont nem játszunk kellő körültekintéssel, akkor nagyon sokat veszíthetünk ezen a játéktípuson is, éppen ezért érdemes bizonyos szabályokat és stratégiákat betartunk, mert akkor igazi minőségi szórakozásban lehet részünk. Ám ez csakis akkor történhet meg, ha ésszel, nem pedig szívvel vetjük bele magunkat a játékba.

 

A blackjack azért olyan népszerű játék, mert nagyon egyszerű: a kezünkben lévő kártyák értéke minél közelebb legyen a 21-hez (azt meg nem haladva), és több legyen nálunk, mint az osztónál. Aki túllépi a huszonegyet, az veszít (bust). Ezen kívül van még néhány plusz szabály:

• Minden játékos két felfordított lapot kap, az osztó magának is két lapot ad – egyet felfordítva, egyet lefordítva.

• A játékosnak el kell határoznia magát, hogy kér még lapot (hit), megáll (stand), kettéoszt (split) vagy dupláz (double down). Ez utóbbinak akkor van értelme, ha 10 vagy 11 a kézben lévő kártyák értéke, ennek ellenére néhány kaszinó ezt minden esetben engedélyezi, míg néhány korlátozza ezt a lehetőséget. Ha az osztó első lapja ász, akkor felhívja a játékosok figyelmét a biztosítás lehetőségére (arra az esetre, ha a második lapja tízes értékű lenne)

• Néhány kaszinó engedélyezi a feladást (surrendering) tétünk felének ellenében, ha nem tetszenek a lapjaink

• A kaszinók különféle módon kezelhetik a „soft 17” leosztást (azaz azt, amikor egy ász van a kártyák között a kézben), ezért mindig figyelmesen olvassuk el a játékszabályokat.

• Ha az asztalnál ülők közül mindenki kifejezte kívánságát (kér, megáll, stb.), az osztó csak ezután fordítja fel a második kártyáját.

• Az egyszerű nyerés 1:1 arányban fizet (ha magasabb a kártyáink értéke, mint az osztóé), a blackjack 3:2 arányban. Ha a mi és az osztó kártyáinak értéke megegyezik, visszakapjuk a tétünket (push).

• Az osztónak új lapot kell kérnie, ha a kártyái értéke 16 vagy az alatt van, a játékos azonban mindig választhat, új lapot kér, megáll vagy dupláz.

• Érdemes kitapasztalni a különféle blackjack típusokat: például van olyan blackjack játék, amely szélesebb körben engedélyezi a feladást (blackjack surrender), van kétkezes (blackjack switch), illetve olyan is, amely engedélyez plusz fogadást, amely nyerés esetén akár 25:1 arányban is fizethet (perfect blackjack).

 

Néhány tipp a blackjackhez:

• Ne fogadjunk olyan tétben, amelyet nem engedhetünk meg magunknak, tartsuk magunkat mindig az előre meghatározott költségvetésünkhöz.

• Soha ne tegyük fel az összes pénzünket egyetlen tétre, maximum csak a rendelkezésünkre álló összeg feléig kockáztassunk egyszerre.

• Ismerkedjünk meg az alapvető szabályokkal, és ne feledjük, a blackjack valószínűségen alapszik, ám a mi döntésünk is alakítja a játék menetét.

• Bármilyen is a lapállás, ne dobjuk sutba az addig követett alapstratégiánkat – például ha a kezünkben lévő kártyák értéke 17 vagy kevesebb, kérünk még lapot, vagy megállunk, ha a pontszámunk 17 vagy több, stb.

• Egyes kaszinóknak részletes blackjack útmutatójuk van, amely segítségével egyrészt megérthetjük az alapvető szabályokat, másrészt profi tanácsokat is kaphatunk a haladó stratégiák alkalmazásához.

 

Hogyan válasszunk kaszinót?

Ha elhatároztuk, hogy a blackjack a mi játékunk, az általános kaszinóválasztási elvek mellett érdemes arra is figyelnünk, hogy melyik online kaszinó milyen feltételekkel kínál blackjacken is megjátszható bónuszt. Figyeljünk oda a kaszinó megbízhatóságára (azaz a nyereményünket majd ki is fizeti, nemcsak a pénzünket fogadja el), keressük az eCOGRA tanúsítványt (azaz azt, hogy a kaszinó független szakértők által tesztelt).

Ha kalandvágyók vagyunk, nem érdemes leragadnunk a hagyományos blackjacknél, keressünk olyan kaszinót, amely többféle játékot kínál (pl. Surrender, Perfect Blackjack, Pontoon, Switch, Multi-hand), ezek kipróbálása nemcsak plusz izgalmakkal szolgálhat, hanem alternatív fogadási lehetőségekkel is.