Andrew G. Vajna újra kapott 1 milliárd forint ajándékot a kormánytól

2014-09-03
Augusztus végén azt találgatta a sajtó, hogy mennyit fog veszíteni Andy Vajna azon, hogy nem sikerül megnyitnia kaszinóit szeptembertől, szerződése ugyanis erre kötelezte volna. Kiderült, hogy semennyit, mert halasztási kérelmét elfogadták.

 

Augusztusban nem sikerült Andrew G. Vajnának rábeszélnie a Szerencsejáték Zrt.-t, hogy legyen olyan kedves és engedje át jól működő kaszinóját szeptembertől neki, hogy legalább egyetlen kaszinót be tudjon indítani abból a négyből, amit saját jelenlegi kaszinóján kívül szeptember 1-ig liszensz szerződése alapján lehetősége lett volna. Így egyetlen új kaszinó sem nyílt a napokban a régióban.

 

Nincs információnk arról, hogy hol akadt el a kaszinó project május óta, hiszen akkor rögtön elkezdték keresni a személyzetet a kaszinókhoz. Elindultak a képzések is, 4 hónap elegendőnek tűnik egy ilyen irányú szakképesítés megszerzésére. Az NGM mégis ezt az indoklást adta a halasztás elfogadására: "Az új kaszinók dolgozóinak speciális szaktudással kell rendelkezniük, de a hazai munkaerőpiacon még nincs kellő szakképzettséggel és nem elektronikus játéktermi tapasztalattal rendelkező munkavállaló. A cég ezért speciális képzést indított a leendő alkalmazottaknak, hogy a januárban nyitó kaszinók biztosítani tudják a játékosok elvárásait, és európai szintű szolgáltatást nyújtsanak."

 

Az eredeti szerződés alapján a kaszinók hétfőtől működhetnének, tehát elvileg a koncessziós díjat is fizetnie kellene a kormánybiztosnak, de furcsa kivételt tett a kormány. Andy halasztási kérelmet nyújtott be és korántsem meglepő módon meg is kapta azt. Nézzük, ezzel mekkora ajándékot kapott (újfent).

 

Pontosan nem lehet tudni, mekkora éves liszenszdíjat vállalt a milliomos a „megbízhatósági” procedúrában, a törvény alapján a minimum a koncessziós díj kétszeresét, vagyis 754 millió forintot kell éves szinten befizetnie kaszinónként. Ennek a szeptember- decemberi időszakra jutó része 251 millió forint/kaszinó, tehát ha négy be nem indult egységgel számolunk, az több, mint 1 milliárd forintra jön ki.  Ezt a díjat a törvény alapján be kellene fizetnie a költségvetésbe, hasonlóan a Bezenyére tervezett, de meg nem épült kaszinókomplexumhoz. Ennek tulajdonosai jó pár milliárd forintot fizettek be koncessziós díjként úgy, hogy a kaszinó egy napig nem üzemelt, helyén mai napig csak egy őrbódé áll. Miért kap az egyik cég halasztást, a másik pedig nem? A választ talán ugyanott kell keresnünk, hogy miért Andrew G. Vajna kapta az összes budapesti és Pest megyei kaszinóliszenszet, más pedig egyet sem.

 

Májusban hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével a Las Vegas Casino Kft. képviselőjével összesen öt - budapesti, illetve Pest megyei -, valamint az Aranybonusz 2000 Kft. képviselőjével egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére kötött koncessziós szerződést.

 

A kormány 2012-ben döntött a szerencsejáték törvény átalakításáról és a játéktermi nyerőgépek teljes betiltásáról. A törvény alapján maximum 11 kaszinó-koncesszió adható ki, öt Budapesten és Pest megyében, három Nyugat-Magyarországon és ugyancsak három Kelet-Magyarországon.

 

Címkék: kaszinó,