Almássy Zsuzsa szerint járna a kűr a magyaroknak

2014-01-16
Az 1969-ben világbajnoki bronzérmes, hétszeres magyar bajnok Almássy Zsuzsa szerint járna a hazai versenyzőknek az a lehetőség, hogy bemutathassák kűrjüket a SYMA Csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.

 

A pályafutása során egy Eb-ezüstöt és két -bronzot is nyert, 63 éves Almássy az MTI-nek azt mondta, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) igazán megváltoztathatná a világversenyek szabályait annak érdekében, hogy a mindenkori hazai korcsolyázók a rövidprogramban elért eredményüktől függetlenül bemutathassák kűrjüket. Szerdán a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős csúszott le erről a lehetőségről, mivel a rövidprogramban 21. lett, a kűrt pedig csak az első 20 duó mutathatja be.

 

"Persze majd a gálán láthatjuk tőlük a Csárdáskirálynőt, de az már egy másik előadás lesz, a versenyben mégiscsak jobb lett volna" - jelentette ki a három olimpián is részt vett exkorcsolyázó, aki 1968-ban hatodik, 1972-ben pedig ötödik volt a téli ötkarikás játékokon.

 

Almássy kiemelte, óriási sikernek tartja, hogy a korcsolyázás Magyarországon kiemelt sportág lett, s ennek megfelelő anyagi támogatásban részesül.

 

"Nagyszerű ez az Eb is, remekül megszervezték, ugyanakkor az eredményekhez nemcsak pénz szükséges, de úgy gondolom, a következő években sokat fejlődhet a magyar műkorcsolya" - mondta, s hangsúlyozta, hogy Bálint Csaba személyében a hazai szövetség (MOKSZ) a legmegfelelőbb embert nevezte ki a szakág ágazati vezetőjének.

 

Almássy úgy értékelte, hogy az elmúlt 40-50 évben elsősorban technikailag változott sokat a sportág, ez pedig szerinte az egyéniségek rovására ment.

 

"Ma már kikockázzák a videofelvételeket, ezért technikailag annyira tökéletes produkciókat kell nyújtaniuk a versenyzőknek, hogy az elképesztő. A legtöbb korcsolyázó ráadásul 8-10 év alatt teljesen kiég, rengeteg az esemény, az egyik Grand Prix-ről utaznak a másikra." - mondta.

 

Az edzői pályafutását nemrég befejező Almássy ugyanakkor kiemelte a kétszeres vb-győztes svájci Stéphane Lambielt, a 2011-ben Eb-győztes Sarah Meiert, valamint a mostani, budapesti mezőnyből a világ- és ötszörös Európa-bajnok, címvédő olasz Carolina Kostnert mint igazi egyéniségeket.

 

"Nagyon jók ezek az orosz kislányok is, ugyanakkor a 15 éves Julija Lipnyickajának azt tanácsolnám, hogy ne sértődjön meg, amikor nem kap annyi pontot, mint amennyire számított" - mondta Almássy, s hozzátette, ő 12 évesen, saját példáján tanulta meg, hogy a női mezőnyben a versenyzőknek be kell érniük, nőkké kell válniuk, s igazán nagy sikereket csak akkor érhetnek el.

 

Almássy elárulta, hogy a férfiak közül a francia Brian Joubert-re kíváncsi nagyon, mivel a fiatal lányok között a világ- és háromszoros Európa-bajnok, 10 évvel ezelőtt Budapesten is kontinenselső versenyző a nagy kedvenc: "Kíváncsi vagyok rá, hogy mit tud a jégen."

 

Almássy azt is elmondta, hogy egyre több időt tölt Magyarországon, amióta Svájcban befejezte az edzősködést, sőt, folyamatban van a hazaköltözése. Rendszeresen jár korcsolyázni, s még mindig van egy-két svájci versenyző, aki technikai kérdésekben kikéri a tanácsait.

 

Forrás: MTI

Címkék: téli sportok,