Adóhivatal: A vesztes tét nem költség

2014-04-11
A japán adóhivatal szerint egy férfi elmulasztott bevallani közel 400 millió yüant, azaz 14 milliárd forintot, melyet hat év alatt keresett lóversenyfogadásból, mivel szerintük a vesztes tétek nem számítanak költségnek.

 

Japánban a szerencsejátékban nyert összeg után adózni kell, mint minden más jövedelem után, azonban a 41 éves köztisztviselőt állítólag több visszamenőleges adó befizetésére szólították fel, mint az az 570 millió yüan (20 milliárd forint), amit ténylegesen keresett a lóversenyfogadással. 

A férfi 2005 és 2010 között minden évben profittal zárta a japán lóversenyekre való heti rendszerességgel megtett fogadásait, de nem vallotta be bevételét, ezért a Sapporoi Regionális Adóhivatal nyomozást indított ellene.

A férfi ezt követően körülbelül 570 millió yüant vallott be egyéb bevétel jogcímen, miután levonta azoknak a szelvényeknek az árát, melyek később vesztesnek bizonyultak. A bevallott összeg tehát a nyertes szelvényekkel begyűjtött összeg és a vesztes szelvényekre költött pénz különbsége volt. Az adóhivatal azonban megállapította, hogy a nyertes szelvényekből származó pénz alkalmi jövedelemnek számít, ezért nem vonhatóak le belőle költségek…

 

A döntés azért különösen érdekes, mert tavaly az oszakai bíróság egy hasonló ügyben a játékosnak kedvező döntést hozott. Az akkori döntésnél a bíró úgy látta, hogy mivel a sportfogadó láthatólag rendszeresen, tehát megélhetési szándékból fogadott sportversenyeken, ezért az profittermelő tevékenységnek számít. Ilyen szempontból tehát az ő üzleti vállalkozásában a vesztes szelvények költségként elszámolhatók, az összbevétel (tehát az össznyeremény) a költség összegével csökkenthető.

 

Magyarországon a bukméker típusú fogadásoknál és az engedéllyel rendelkező online szerencsejátékon nyert összeg után nem kell adózni, csak a szolgáltató adózik játékadó formájában tiszta játékbevétele után, illetve fix koncessziós díjat fizet, így attól nem kell tartanunk, hogy hasonló vitába keveredünk az adóhatósággal. Más a helyzet a külföldön vagy a külföldi online szerencsejáték oldalakon nyert összegekkel, ezek után meg kell fizetni a személyi jövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást.