A pozsonyiaknak nem kellenek a kaszinók, nálunk nincs ezzel gond

2015-05-29
Csütörtökön petíciót indítottak Pozsonyban, mellyel teljesen be akarják tiltani a szerencsejátékot a fővárosban, nálunk viszont 4 új kaszinó is nyílt idén. Miért van ez a nagy különbség?

 

A parameter.sk információi szerint a nagykorú pozsonyi lakosok 30 százalékának kell aláírnia a petíciót, ez 120 ezer szignót jelent.

 

A petíciós bizottság tagja - a városrészek polgármesterein kívül - Ivo Nesrovnal pozsonyi főpolgármester is, aki teljes mellszélességgel kiáll a kezdeményezés mellett. ""A szerencsejáték jelenléte Pozsonyban túllépte az elfogadható határt. Ennyi kaszinó és játékautomata tönkreteszi a várost, szociális problémákat eredményez, és tönkreteszi családjainkat. Az európai városokban teljesen más a trend, mint itt, Bécsben és Brünnben kiszorították az utcákról a szerencsejátékot, Prágában úgy néz ki, betiltják." - nyilatkozta Nesrovnal, aki teljesen reálisnak tartja, hogy sikerül összeszedniük a szükséges aláírásokat.

 

Amíg az aláírásokat gyűjtik, az önkormányzat általános érvényű rendelettel korlátozná a kaszinókat, például szűkítenék az engedélyezett nyitvatartási időt - erre valószínűleg hamarosan sor kerül.

 

A jelenlegi szabályozások szerint az önkormányzatok jelenleg nem tudják szabályozni a szerencsejátékot, ugyanis ha a kérvényező vállalkozó minden törvény által előírt feltételt teljesít, automatikusan meg kell kapnia a játékterem létrehozásához szükséges engedélyt.

 

A kaszinók szerint csak politikai játék

 

Az érintett vállalkozói szövetségek nagyon sajnálják, hogy az önkormányzat egyáltalán nem egyeztetett velük. Álláspontjuk szerint a kezdeményezők politikai célokra használják fel a kaszinókat, melyek közben rengeteget ruháznak a biztonsági követelmények betartatására, és a komoly szenvedélybetegek kiszűrésére. "Nélkülünk döntenek rólunk, úgy néz ki, mi lettünk az újkori osztályellenség" - közölte Juraj Danielis, az egyik szövetség szóvivője.

 

Az iparág résztvevői többek közt azzal érvelnek a kezdeményezés ellen, hogy a pozsonyi önkormányzat kasszájába évente 4,5 millió eurós bevétel vándorol a kaszinók és játéktermek által befizetett adókból és illetékekből.

 

Nálunk nincs ezzel gond

 

Magyarországon is van beleszólása az önkormányzatoknak a kaszinók létesítésébe, ugyanis előzetesen engedélyt kell adniuk az ilyen témájú szórakozóhely működtetésére. Amikor 2013-ban nyilvános lett, hogy országszerte új kaszinók fognak nyílni, sok önkormányzati testület tűzte napirendre a kérdést, hogy engedélyeznék-e kaszinó működését. 

 

Ekkor nemhogy ellenvetésük nem volt, hanem egyenesen vita alakult ki, hogy melyik városban lenne a legjobb helye kaszinónak. Tették ezt azért, mert egy kaszinó nyitása jelentős bevételeket hozna az önkormányzatok részére is különböző adónemekben,  és sok helyen a kaszinó által vonzott idegenforgalom sem elhanyagolható.

 

Később kiderült, hogy nincs nagy jelentősége annak, hogy mit gondolnak a kaszinóalapítás legjobb helyszínéről az önkormányzatok, vagy a helyi lakosok. Nálunk ugyanis nem a helyi- vagy kormányérdekek, hanem a Fidesz-közeli jóbarátok érdeke a legfontosabb.  Így juthatott hozzá öt kaszinóhoz is Andrew G. Vajna kormánybiztos, melyek évi 15 milliárd forint profitot biztosítanak majd neki, sőt még, hogy biztosan legyen mit a tejbe aprítani, még a koncessziós díjat is levonhatja a játékadóból.

 

Egyszerű különbség

 

A két ország kaszinókhoz való hozzáállásában lévő különbség tehát egy egyszerű mondatban megfogalmazható; A vezetők hozzáállása a kaszinó témához mindig attól függ, hogy az üzemeltetői kör tulajdonosi rétege milyen viszonyban van a döntéshozókkal. A kinti üzemeltetőknek esetleg gyorstalpalóra kellene járniuk a magyar kaszinókirályokhoz, hogy hogyan lehetne javítani a kint kialakult viszonyokon. Nekünk lenne rá egy biztos tippünk, de ezt újfent olvasóink képzeletére bízzuk.