A holland online szerencsejátékosok okosabbak a lakosság többi részénél

2015-09-03
A holland szerencsejáték szabályozó hatóság szerint idén várhatóan 7,6 százalékkal fog nőni a holland online szerencsejáték szektor.

 

A holland szerencsejáték hatóság, a Kansspelautoriteit (KSA) által megjelentetett adatok szerint az ország online szerencsejáték szektora idén körülbelül 296 millió eurót fog érni, mely biztató növekedés a tavalyi 275 millió euróhoz képest. Ez az ország teljes szerencsejáték piacának 13 százalékát teszi ki, ami kicsit alacsonyabb a 16 százalékos európai átlagnál.

 

Jelenleg körülbelül 437 ezer holland játszik online szerencsejátékokat, ami a 16 év feletti lakosság durván 3 százaléka. A legtöbb holland online szerencsejátékos 20 és 35 év közötti férfi, akik közül 44 százalék rendelkezik főiskolai vagy egyetemi diplomával – és ez jóval magasabb arány, mint a teljes holland populációban, ahol csak az állampolgárok 28 százaléka mondhatja el ezt magáról.

 

A KSA által nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderül, hogy a jelenlegi online játékosok 83 százalékának nincs függősége, 11 százalékuk tűnik úgy, hogy veszélyeztetett, és 5,2 százaléknál mutatható ki egyértelműen a játékfüggőség.

 

Hollandiában egyébként éppen folyamatban van a régóta halogatott online szerencsejáték törvény elfogadtatása, mely várhatóan 2017-ben emelkedik jogerőre.

 

A KSA azt tűzte ki célul, hogy az új jogszabály elfogadását követő három éven belül az online szerencsejáték piac 76%-át a liszensszel rendelkező szolgáltatókhoz “csatornázza át”.  A H2 Gambling Capital piackutató cég előrejelzése szerint a legtöbb európai ország a piac szabályozása után 5 éven belül 80%-ot meghaladó átcsatornázást képes megvalósítani. A KSA szerint a holland jogszabály által javasolt 20%-os adókulcs optimális ezen cél elérése érdekében.

 

A kedvező adókulcs mellett, a KSA a liszensszel nem rendelkezők kemény büntetésével is támogatni kívánja a legálisan üzemelő szolgáltatókat. Augusztus 1-től megháromszorozták a kiszabható bírság minimumát, annak plafonját pedig 810 ezer euróra emelték.