„Egy domain - egyféle szerencsejáték” elvet vezet be Belgium

2017-12-04
A belga online szerencsejáték jogszabály eddig is meglehetősen szigorú volt, de egy most hozott alkotmánybírósági ítélet még szigorít rajta.

 

A belga Alkotmánybíróság novemberben úgy döntött, hogy a belga Szerencsejáték Hatóság nem adhat ki szerencsejáték engedélyt olyan szolgáltatónak, mely egynél több fajta szerencsejátékot kínál ugyanazon a weboldalon.

 

A belga Szerencsejáték Hatóság liszenszelési gyakorlatát a Rocoluc NV kérdőjelezte meg, mely egyrészt földi szerencsejáték termet üzemeltet, másrészt kaszinójátékokat kínál a casinobelgium.be domain név alatt. A Rocoluc véleménye szerint, mivel a belga földi szerencsejáték liszensz sem teszi lehetővé, hogy a szolgáltatók különböző szerencsejáték típusokat kínálnak ugyanazon létesítményben, miért kellene különbözőképpen bánni az online szolgáltatókkal?

 

A Rocoluc nem szégyenlősködött a bíróságot használni arra, hogy visszaszorítsa versenytársait – idén már indított jogi lépéseket a Ladbrokes földi fogadóirodáiban a virtuális sportok területén meglévő de facto monopóliumának visszaszorítására is.

 

A Rocoluc abban a perben végül győzedelmeskedett, és a Ladbrokes kénytelen volt kivenni a virtuális sportokat a földi fogadóirodai kínálatából. A Ladbrokes belga liszensszel rendelkező fogadási oldalán azonban továbbra is ott voltak a virtuális sportok, így a Rocoluc fogta magát, és beperelte a belga kormányt az őt ért 500 ezer eurós kár miatt.

 

A BGC még nem kommentálta a határozatot, de a döntés elleni fellebbezés hiányában úgy tűnik, hogy a belga engedéllyel rendelkező online szolgáltatók kénytelenek lesznek minden egyes online termékükre külön licencért folyamodni, miközben a kaszinó játékokat potenciálisan hozzáférhetetlenné kell tenniük az online fogadási oldalukról és fordítva.

 

Miközben az online szerencsejáték-tevékenység növekszik az országban, Belgiumban az egyik legszigorúbb a szabályozási rendszer a kontinensen, de lehet, hogy az egész világon. Októberben a törvényhozók jóváhagyták a szerencsejátékok televíziós reklámjának általános tilalmát az élő sportesemények közben, és a hírek szerint további korlátozások is kilátásban vannak.