Zöld az út a fogadási tőzsdék előtt Olaszországban

2012-10-18
Az olasz államtanács jóváhagyta a fogadási tőzsdékre vonatkozó szabályozást, és ezzel elgördült az utolsó jogi akadály is az elől, hogy a Betfair elindítsa szolgáltatását a szabályozott olasz szerencsejáték piacon.

 

A római Palazzo Spada bírói hétfőn számos módosítást eszközöltek a jogszabálytervezeten a fiatalkorúak védelmével, valamint a játékosok önkorlátozásával kapcsolatban. A törvénymódosítás  már csak a pénzügyminiszter aláírására és a kihirdetésre vár.

 

Az új szabályozás értelmében a szolgáltatók 10 százalékos jutalékot számíthatnak fel minden megkötött fogadás után, és ezt 20 százalékos adó fogja terhelni. A minimális tét 50 eurócent, a fogadásonkénti nyeremény maximum 10.000 euró lehet. 

 

Ugyan már csak a miniszter aláírása áll annak útjába, hogy a Betfair és a többi szolgáltató még az idei évben elindíthassa szolgáltatását, a módosítást notifikációs eljárás keretében be kell nyújtani az Európai Bizottsághoz is, ami azt jelenti, hogy a tényleges indulás időpontja jelenleg még inkább bizonytalan, mint közeli.

 

Az olasz szabályozó testület (AAMS) és az állami IT szolgáltató (SOGEI) jelenleg egyébként egy másik nagy termék piacravezetésén dolgozik, nevezetesen az online nyerőgépek december 3-i indulásán. A hírek szerint a virtuális fogadás is a fogadási tőzsde előtt áll a piacralépési sorban, valamint a sportfogadási szektor bővítése és a fast-fold póker előkészítése is folyamatban van. Az olasz kormány úgy tűnik mindent megtesz a szerencsejáték piac zsugorodásának megállítási érdekében, hiszen az előbbieken túl augusztusban nyújtotta be az Európai Bizottsághoz az új online bingó szabályozást, mely szélesebb játékválaszték és jackpotkínálat nyújtását tenne lehetővé az engedéllyel rendelkező szolgáltatók számára.

 

Címkék: fogadás,