Wise Dan az Év Lova cím legnagyobb esélyese

2012-11-08
A Breeders’ Cup Mile-beli rekorddöntő győzelmét követően Wise Dan lett az Éva Lova cím elnyerésének favoritja.

 

A Classic nyertese, Fort Larned, a Ladies’ Classic bajnoka, Royal Delta és a Kentucky és Preakness nyerő I’ll Have Another rajongói talán vitatják, de Wise Dan tette a legnagyobb lépést az Eclipse Awards elnyerése felé, hiszen rendkívül erős mezőnyt vert a Mile-ban, ahol jelen volt a 2011-es Kentucky Derby bajnoka, Animal Kingdom, valamint Excelebration is.

Wise Dan idén 6 futamából 5-öt megnyert. Karrierje során eddig 19 futamon indult, melyből 13-at megnyert (ebből 4 volt Group 1 minősítésű verseny), és ezzel több mint 4 millió dollárt keresett tulajdonosának. 

Heréltről lévén szó, nem fogják idő előtt megszakítani karrierjét, hogy tenyésztésbe álljon. Trénere, Charlie Lopresti elmondta, hogy a tervek szerint Wise Dan-t most visszaviszik a farmra, és adnak neki egy kis pihenőt – a következő komoly versenye csak a jövő év nyarán lesz.

 

Az utóbbi években volt már rá példa, hogy kanca nyerte el a megtisztelő Év Lova címet – Havre de Grace, Rachel Alexandra és Zenyatta esetében. Idén Royal Delta folytathatja a sort, hiszen a múlt héten zsinórban másodszorra is megnyerte a Ladies’ Classic-ot. 

Royal Delta egyébként valószínű jövőre is folytatja a versenyzést, trénere, Bill Mott ismét szándékozik nevezni a 10 millió dolláros Dubai World Classic-ra és a Breeders’ Cup-ra, jövőre azonban mének ellen futna a Classic-ban.

 

Júniusig I’ll Have Another is az Év Lova cím nagy esélyesei között szerepelt, hiszen ő lehetett volna 34 év után az első amerikai Hármas Korona bajnok, azonban a Belmont Stakes előtt egy nappal sérülés miatt lemondta az utolsó megmérettetést. Gyorsan be is jelentették visszavonulását, és ez nagyban lerontotta az esélyeit, hiszen a szavazók könnyen elfelejtkezhetnek az év első felében elért sikereiről.

A másik korábbi nagy esélyes, Game On Dude is botladozik:  kiábrándítóan szerepelt a nagy év végi megmérettetésen – favoritként csak hetedik lett a Breeders’ Cup Classic-ban. 

 

Az Eclipse díjakat januárban adják át, szakmai szervezetek (National Thoroughbred Racing Association, Daily Racing Form és a National Turf Writers and Broadcasters.) szavazatai alapján.

 
Címkék: lóverseny,