Whykickamoocow - Az őrült versenylónevek titka

2015-02-05
Whykickamoocow, Maythehorsebewithyou, Hoof Hearted – nyelvtörő játéknak tűnik, de nem az, ezek létező versenylónevek. Képzeljük el szerencsétlen kommentátort, ahogy gyors egymásutánjában sorolja őket… Befolyásolja vajon a fogadókat a lovak neve?

 

Whykickamoocow (Miértrúgszmegegybőgőtehenet), Arrrrrrrrrrrrrrrr, Doremifasollatido, Onoitsmymothernlaw (Óneezazanyósom), Deweycheatumnhowe… Az őrültebbnél őrültebb lónevek ugyanúgy szerves részei a brit lóversenyek világának, mint a pályákra kilátogató hölgyek kalapjai, vagy a lovakra való fogadás. Azonban a telivérek névadása művészet is, hiszen olyan nevet kell találni, ami megfelel a szigorú nemzetközi szabályoknak, ugyanakkor olyan, ami befolyásolni tudja a fogadókat, de azért megfelel a ló örökségének is.

 

“Ha megnézzük a nagy versenyeket, nem sok olyan ló van, aki jó név nélkül tud nyerni” – magyarázza Cornelius Lysaght, brit lóverseny kommentátor a CNN-nek. 

“A Frankel (a 14 verseny után veretlenül visszavonult szupersztár mén) ütős név volt. Nagyon jellegzetes, erőteljes és könnyű kiejteni – szinte kiugrott a mikrofonból.

“Emellett ott volt az a tündérmese történet, hogy trénere, Sir Henry Cecil a rákban elhunyt tréner, Bobby Frankel emlékére nevezte el őt így. Ez bizonyos misztikumot keltett életre a ló körül.”

 

Akkor miért van sok lónak egészen furcsa neve? 

 

Részben azért, hogy megfeleljen annak a szabálynak, hogy egy versenylónak sem lehet egyforma neve. Beleértve a különbözőképpen íródó, de azonosan hangzó neveket is. 

A nevek nem lehetnek 18 karakternél hosszabbak, és maximum hét szótagból állhatnak. Mindegyik név 20 évig áll védelem alatt, ami 35 évre nő, ha a ló a versenyzéstől visszavonulás után ménesbe áll.

Aztán ott vannak azok a szent grál nevek, melyek híres lovaké voltak, és melyeket már sosem lehet újból felhasználni. Mikor az emberek azt mondják, hogy „Sosem lesz még egy Frankel” akkor nem tévednek. A Nemzetközi Lóverseny Szövetség örökös védelem alá helyezi az olyan champion lovak neveit, mint például ő, vagy az ausztrál Phar Lap, és az amerikai Seabiscuit.

Egy kiskapu lehetővé teszi, hogy különböző országok lovai ugyanazt a nevet kapják – feltéve, ha a név végén megjelenik az országot jelző kód.

 

Ha egy létező személy vagy cég nevét szeretné adni valaki a lovának, engedélyt kell kérnie rá az illetőtől, vagy annak képviselőjétől. Margaret Thatcher például megtagadta Clement Freud (egykori celeb-séf és politikus, egyébiránt Sigmund Freud unokája) kérését, hogy róla nevezhesse el a lovát, aki végül a Weareagrandmother (Nagymamavagyunk) nevet kapta.

A másik aknamezőt azok a nevek jelentik, melyek megbotránkoztatóak lehetnek. A Brit Lóverseny Hatóság adminisztratív szerve, a Weatherbys által visszautasított merész névjavaslatok között olyanok szerepelnek, mint Chit Hot, Harry Balzitch, Pee Ness and Hucking Fell (angolul tudók előnyben … ;)

Az olyan terroristaszervezetek neveit is visszautasítják, mint az Al Qaeda vagy az IRA, de a Weatherbys versenyigazgatója, Paull Khan elismerte, hogy néhány gyanús név már „átcsúszott a hálón” a múltban.

„A kulturális különbségeket is figyelembe kell venni. A britek általában hízelgőnek tartják, ha róluk neveznek el egy lovat, azonban Franciaországban ezt sokkal inkább inzultusnak veszik.” magyarázza Khan.

 

A BBC kommentátora 30 éves karrierje során találkozott már jópár nyelvtörő névvel. „Egy pár komplikált név meglehetősen ijesztő tud lenni egy szoros befutóban.” mondta. „Ha egy pár nehezebb név fut egy futamban, szerintem mélyen legbelül minden kommentátor örül, ha egyikük leszakad a mezőnytől.”

Lysaght szerencséjére az utóbbi évek legsikeresebb lovainak gyors, könnyen kimondható nevük van – gondoljunk csak Frankelre, vagy az ausztrálok nemrég visszavonult szuperkancájára, Black Caviarra.

„Mostanában divatba jöttek a rövid, létező szavak.” mondja. „A királynő híres arról, hogy lovait értelmes, meglehetősen okosan összerakott szavakkal nevezi el – mint például Sea Shanty (Tengerészdal)”

 

De vajon hatással van egy ló neve a teljesítményére? 

 

Elképzelhető, hogy egy champion lovat Loser-nek, Vesztesnek hívjanak? Lysaght hisz abban, hogy egy ló neve önmegvalósító lehet - egy bizonyos mértékig.

„Camelot tulajdonosai 10 éve foglalták le a nevet – úgy gondolták, hogy ez egy csodálatos név, de nem volt olyan ló, ami megütötte volna hozzá a mércét.” mesélte Lysaght. “Várni akartak, és egy valóban nagyszerű lónak adni, aki felér ehhez a mitikus névhez. Ahogy kiderült, végül nem egészen ért oda.” 

A brit Camelot ugyan közel került hozzá, hogy beteljesítse az ígéretet, megnyerte a 2012-es 2000 Guineast és az Epsom Derby-t, de végül nem tudta megszerezni az angol Hármas Koronát, mivel a St Leger Stakes-ben csak második helyen végzett.

 

Ugyan nehéz valódi kapcsot találni a név és a teljesítmény között, de ettől egy ló neve még hatással lehet a játékosok fogadási szokásaira.

„Szerintem az olyan versenyeken lehet a neveknek a legnagyobb befolyása, mint a brit Grand National, ahol nagyszámú tapasztalatlan fogadó játszik.” véli Khan. “Egy rakás kis tét érkezik a vonzó nevekre – olyanokra, melyekben van egy kis emberi, amivel a játékosok azonosulni tudnak, vagy amelyek okosan vannak megalkotva.”

 

Ami a ló örökségét illeti, Khan szerint ez csak a teljesítményen múlik.

 „Szerintem az, hogy az emberek mennyire kötődnek egy bizonyos névhez, a ló teljesítményétől függ – nem mástól.” mondja.

Tehát, ha Khannak lenne egy lova, milyen nevet adna neki? „Worksop Bellyflop. Ez egy olyan név, ami egyszerűen csak úgy beugrott, mikor Kelet-közép Angliában, Worksop-ban tartottam egyszer előadást.”

Semmi Camelot. De végülis, ahogy Shakespeare Júliája mondja: „Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”

 

Forrás: CNN

 
Címkék: lóverseny,