Vívó Eb - Ezüstérmes a férfi kardcsapat

2013-06-22
Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba összeállítású magyar férfi kardválogatott a zágrábi vívó Európa-bajnokság pénteki zárónapján.Somlai Béla vezetőedző csapata a spanyolok, a németek és az ukránok legyőzése után a döntőben fordulatos küzdelemben maradt alul öt tussal az olaszokkal szemben.
Iliász az első párban négy tussal kikapott Luigi Samelétől (1-5), majd az egész nap parádésan vívó Szilágyi 9-3-ra verte Enrico Berrét, akitől az egyéni versenyben kikapott. A harmadikként pástra lépő Gémesi Csanád ezután 5-4-re nyert Diego Occhiuzzi ellen, így a magyarok három asszó után 15-12-re vezettek.
Iliásznak azonban a második párharca sem zárult sikerrel, mert bár egy darabig szép akciókat mutatott be, 19-13-ra vezetett, onnan viszont sorozatban kapta a tusokat, s végül olasz vezetésnél (19-20) következhetett a csere. Gémesi 5-3-ra kikapott Samelétől, ezzel nőtt az olaszok előnye, de az olimpiai bajnok Szilágyi, a világranglista második helyezettje 8-3-ra verte a rangsor élén álló Occhiuzzit, olimpiai döntőbeli ellenfelét, így megint fordult a kocka (30-28).
Ezután viszont két vereség következett, előbb Gémesi kapott ki Berrétől, majd az Iliász helyére beálló Gáll Csaba, így Szilágyi 37-40-nél ment fel utolsóként a pástra Samelével szemben. Az első néhány akció ezúttal nem jött be neki, az olasz pedig a tekintélyessé nőtt előnye birtokában magabiztosan vívott, s megnyerte csapatának az összecsapást (40-45).
"Most még nehéz sikernek tekintenem ezt a második helyezést - kezdte értékelését a magyar szövetség honlapjának Szilágyi. - Úgy éreztem, hogy nyerhetünk ezen a fordulatokban gazdag mérkőzésen. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a 2009-es antalyai vb-bronzunk óta nem nyert a kardcsapat érmet világversenyen."
Szilágyi kiemelte, hogy két csapattagnak - Gállnak és Gémesinek - is ez volt az első felnőtt Eb-je, úgyhogy minél hosszabban nyilatkozik, úgy tartja egyre értékesebbnek ezt az eredményt.
"Sokat kell dolgoznunk azért, hogy az ilyen szituációkat, mint amilyenek a döntőben előfordultak, jól oldjuk meg a jövőben" - tette hozzá.
"Eddigi pályafutásom során a korosztályos világversenyeken ha az Európa-bajnokságon másodikak lettünk, akkor a vébét megnyertük. Remélem, ez a sorozat folytatódik" - utalt az augusztusi hazai világbajnokságra Gáll.
"Áron klasszis vívásával ismét bizonyította, hogy vezére ennek a csapatnak. Mi viszont sajnos nem tudtunk felnőni mellé- - vélekedett Gémesi. - Mindannyiunknak voltak fellángolásai, de stabilan egyikünk sem nyújtott elfogadható teljesítményt. Ezen kell változtatnunk a világbajnokságig."
"Nem akarom a zsűrire fogni a vereséget, de szerintem fontos szituációkban történtek tévedések és rendre a mi kárunkra - mondta Iliász Nikolász. - Az ezüstérem nagyon szép eredmény, örülök is neki. Budapesten pedig megpróbáljuk ezt aranyra fényesíteni."
Somlai Béla vezetőedző is úgy látta, hogy a döntő legfontosabb szituációiban a zsűri rendre belenyúlt a mérkőzésbe.
"Ugyanez történt a padovai Világkupán, szintén az olaszok elleni döntőben. És ugyanaz az illető határozott a terhünkre itt is, ott is. Ettől függetlenül azt azért nem bírja el a csapat, hogy egyedül Szilágyi Áron teljesítsen önmagához mérten is kimagaslóan. A fináléban többet kellett volna dolgozni a páston, többet kellett volna küzdeni a tusokért" - összegzett a tréner, hozzátéve, hogy az ezüstéremért mindenképpen dicséret illeti a társaságot.
A kardozók ezüstjével a magyar küldöttség öt éremmel zárta szereplését a horvát fővárosban. Korábban a férfi párbajtőr-válogatott második, míg egyéniben Szász Emese, valamint a női tőr-, illetve párbajtőrcsapat harmadik lett.

Eredmények:
férfi kard, csapat:

döntő:
Olaszország-Magyarország 45-40
a 3. helyért:
Ukrajna-Románia 45-36
a 16 között:
Magyarország-Spanyolország 45-34
negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-42
Ukrajna-Oroszország 45-44
Olaszország-Franciaország 45-43
Románia-Grúzia 45-27
elődöntő:
Magyarország-Ukrajna 45-37
Olaszország-Románia 45-33
A végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba), 3. UkrajnaForrás: MTI

Címkék: vívás,