Visszaszámlálás: Két nap múlva irodalmi Nobel-díj

A nyertes nevét október 11-én délután egy órakor fogják kihirdetni. Magyar név is van az első ötben a Ladbrokes szerint.

 

Az Unibet már tegnap lezárta a fogadást - ez talán kicsit korai időpont -, a Ladbrokes-nál pedig még javában meg lehet tenni a téteket, és sokan meg is teszik. Jelenleg Murakami Haruki japán írót tartják fő esélyesnek 2/1-es oddsszal, William Trevor előrébb lépett 7/1-re, őt követi valójában holtversenyben harmadikként Mo Yan kínai és Nádas Péter magyar írók. Thomas Pynchon is jelentőset lépett feljebb az esélyesek listáján: 20/1-ről 12/1-re, Assia Djebar 20/1-ről 14/1-re, Milan Kundera 66/1-ről 16/1-re és Olga Tokarczuk 100/1-ről 20/1-re.

Érdekes, hogy a többé-kevésbé svéd Betsson fogadóirodánál az a Joyce Carol Oates vezet, aki a Ladbrokes-nál az állandó 33/1-es helyet foglalja el a fogadási esemény kiírása óta, de őt nem számolva náluk is Murakami a legesélyesebb.

 

Végezzünk gyorsan egy esélylatolgatást:

 

Murakami Haruki:

Mellette: Nemzetközileg elismert író, sok műve látott már napvilágot, és olyan területről származik, ami egy ideje már nem nyert.

Ellene: Túl népszerű író. A Svéd Akadémia inkább az elszigeteltebb írókat kedveli.

Jelenlegi Ladbrokes odds: 2/1

Esély: jó fogadási tippnek tűnik, 1Q84 című kötete már elég lenne egy Nobel díjhoz.

 

Mo Yan:

Mellette: Első számú kínai író, nemzetközi elismertség.

Ellene: Más kínai írók jobban "fogyaszthatóak" a Svéd Akadémiának

Ladbrokes esélyek: 8/1

Esély: Kicsi. Valószínűleg először jött szóba a neve a döntéshozóknál, és ritkán választanak meg azonnal valakit. De ha mindenképpen Európa határain kívülről szeretnének nyertest hirdetni, rá eshet a választás.

 

Nádas Péter: 

Mellette: életműve jelentős

Ellene: Magyar. "Sajnos" az elmúlt években Kertész Imre, Herta Müller és Jelinek is a Közép-Kelet-Európai régióból nyert, így nem valószínű, hogy ismét ebből a régióból választanak.

Ladbrokes: 8/1

Esélyek: Kicsi, de meg lehet próbálni.

 

Érdemes a Ladbrokes odds-ait az utolsó pillanatig figyelni, hiszen tavaly is előfordult, hogy a megválasztott Tomas Tranströmer svéd költő a kihirdetés reggelén még 13/1-es odds-sal indult, a kihirdetés előtt viszont már csak 1,66/1-et fizetett. Fel is merült a kiszivárogtatás kérdése.

 

Maga a Nobel Díj azonban nem fizet olyan jól, mint eddig: az idén gazdasági nehézségekre hivatkozva 10 millió svéd koronáról 8 millióra csökkentették az elismeréshez járó pénzjutalmat, és a ceremóniát is szegényebbre veszik.

Címkék: fogadás, odds,