Visszamenőleges adóval sújtják a svéd pókerjátékosokat

2012-11-22
Fekete keddként vonulhat be a svéd póker történelmébe a 2012. november 20., miután ezen a napon többezer svéd pókerjátékos kapott váratlan levelet a svéd adóhatóságtól.

 

Az adóhatóság a levélben felszólította a játékosokat, hogy készítsenek bevallást a 2008 és 2011 közötti időszakban szerzett nyereményeikről. A levél szerint a hatóság a PokerStars, a Full Tilt Poker, az Absolute Poker és a Bodog Poker játékosaitól vár ilyen jellegű információkat.

A levelet több ezer játékosnak küldték ki, köztük olyan nagynevű svéd profiknak, mint Viktor Blom és Erick Friberg. Ez utóbbi két játékos valószínűleg jelentős összeget lesz kénytelen bevallani, ha eddig nem tette meg, hiszen az ő nyereményeik celeb státuszuk miatt nagy nyilvánosságot kaptak.

 

A svéd jogszabály nagyon világosan fogalmaz a pókernyereményekkel kapcsolatban: 30 százalékos adót kell fizetni minden, az unión kívülről származó nyeremény után. Mivel a PokerStars, a Full Tilt Poker, az Absolute Poker és a Bodog Poker ebbe a kategóriába esik, a játékosok kötelesek akár visszamenőleg is megfizetni a nyereményeket terhelő adót. A svéd adóhatóság egy adatbányász portál szolgáltatását veszi igénybe annak érdekében, hogy felderítse a játékosok nyereményeit.

 

A hatóság arra kéri a játékosokat, hogy a bevallásban adják meg az egyes portálokon használt nicknevüket, hogy nyereményeiket ellenőrizni tudják az adatbányász portál segítségével. Érdemes megjegyezni, hogy maguk a pókeroldalak ezidáig, úgy tűnik, nem adtak át semmilyen információt a játékosaikról. A Bodog Poker ráadásul anonim asztalokat működtet, így szinte lehetetlen lesz, hogy az adóhatóság azonosítsa a nyeremények tulajdonosait, hacsak a játékosok nem nyújtanak ezzel kapcsolatos információt.

Az adatbányász oldalak egyébként maguknak a játékosoknak is nagy előnyt jelentenek, hiszen hasznos információkat lehet szerezni az asztalnál ülő ellenfelekről, azonban most úgy tűnik, hogy a módszerrel könnyen a saját farkukba haraphatnak.

 

A poker.se szerint néhány játékost meglátogatott a rendőrség és a bírósági végrehajtó, nagy összegű adóbefizetést követeltek, és lefoglalták a játékosok számítógépeit és mobiltelefonjait. 

 

Címkék: online játék, póker,