Veszteségbe rántotta a póker a francia online szerencsejáték piacot

2013-04-15
Az elmúlt negyedévben is folytatódott Franciaországban a készpénzes póker lejtmenete, olyannyira, hogy még a sport- és lóversenyfogadásból származó bevételek sem tudták javítani az eredményt, így a .fr online szerencsejáték piac egészében véve veszteséges lett.

 

Az online póker tiszta játékbevétele 13 százalékkal, 72 millió euróra csökkent 2013 első három hónapjában az előző év ugyanezen időszakához képest. A bajnokságokra befizetett nevezési díjak 2 százalékos emelkedése (375 millió euró) sem volt képes „kompenzálni a készpénzes pókerben való aktivitás nagymértékű csökkenését.” – áll az francia szabályozó testület, az ARJEL indoklásában.

 

A póker körjátszmák tétjei 13 százalékkal, 1,48 milliárd euróra csökkentek – az ARJEL megjegyzi, hogy a bajnokságokra befizetett nevezési díjaknak „61 százalékkal kellene növekedniük ahhoz, hogy kompenzálják a készpénzes játékok 13 százalékos visszaesését.” Ez a szektor már 2012-ben is 13 százalékos csökkenést tapasztalt, melynek az az oka, hogy a játékosok inkább a kevésbé magas adóval sújtott bajnokság formátumot választják.

 

Ezzel a teljesítménnyel az online póker elbúcsúzhatott a legnagyobb francia piaci szektor státuszától, hiszen a korábban monopóliummal bíró PMU 72 millió eurót nyert a francia lóversenyfogadóktól ebben az időszakban, mely 5 százalékos növekedés az előző évhez képest, 305 millió tétbefizetés mellett.

 

A sportfogadás tiszta játékbevétele 19 százalékkal, 44 millió euróra nőtt, mely az ARJEL szerint a visszafizetési arány 0,4 százalékos csökkentésének köszönhető (a 2012. 1. negyedévi 80,7-ről 80,3%-ra). A befizetett tétek 17 százalékkal, 204 millió euróra nőttek, ez főleg a labdarúgásnak (19%-os növekedés), a kosárlabdának (35%-os növekedés) és a tenisznek (15%-os növekedés) köszönhető. 

 

Hiába ezen két szektor növekedése, a gyengélkedő póker szektor összességében veszteségbe rántotta a .fr szerencsejáték piacot a tiszta játékbevétel tekintetében – ez az egy évvel ezelőtti 189 millió euróhoz képest, az idei első negyedévben 188 millió euróra csökkent.