Vesztésben világelső: Ausztrália

2014-02-04
Az ausztrálok játszanak a legtöbbet, és a legtöbbet is veszítenek. Az Economist felmérése szerint fejenként évente 1144 dollárt. Még a csecsemők is.

 

Ennek okát keresik, és az ausztrál szerencsejáték- ellenes mozgalom résztvevői állítják, hogy már meg is találták.

 

Az a véleményük, hogy azért játszanak ilyen sokat, mert lehetőségük van rá. Dr Charles Livingstone, a Monash Egyetem szerencsejáték kutatója a nyerőgépekben látja az okot. Hangsúlyozza, hogy Ausztráliában a legmagasabb ezeknek a fajta gépeknek a száma a világon. Szerinte a legveszélyeztetettebb rész a keleti part mentén fekvő elmaradottabb települések, ahol gyakori az otthoni erőszak és más egyéb bűncselekmény. 

 

Szerencsejátékon elveszített pénzösszeg dollár/év/fő

 

Egy átlag ausztrál 520 dollárt vesztett el nyerőgépen tavaly a H2 gaming Capital nevű brit tanácsadó cég kimutatása szerint. Ez teszi ki tehát az összes veszteség felét. Nick Xenophon szenátor szerint ezek a számok sürgős beavatkozást igényelnek. Szerinte különösen aggasztó, hogy ennél a játéknál az elvesztett pénz 40%-a játékfüggőktől származik, mert minden játékfüggő ember további 5-10 ember életét keseríti meg szenvedélyével.

 

Xenophon ezért újra javasolni fogja a parlamentben az automaták tétjeinek 1 dollárban való maximalizálását, ami alapján az óránként elveszíthető pénz legfeljebb 120 dollár lehet.

 

Nagy erőkkel küzdenek még ezen kívül a sportközvetítések alatti szerencsejáték reklámok visszaszorításáért is, mely ellenzők szerint a fiatalkorúakat veszélyeztetik. Olyannyira, hogy szerencsejáték ellenes mozgalmak nemrég egy gyermekek számára létrehozott szerencsejáték oldal beindításával fenyegetőztek, mely szerintük a gyermekek oktatását célozná.

 

Mások azonban abban látják a reformok bevezetésének az akadályát, hogy a szerencsejáték jelentős részt vállal az állami bevételek alakulásában. A legalizált szerencsejátékból ugyanis az állami adóbevételek több, mint 10%-a származik.

 

Érdekes adat, hogy noha Ausztráliában a legmagasabb az egy fő által szerencsejátékban elveszített pénz összege, az országok között az USA vezet a maga évi 136 milliárd dollár össz veszteséggel. Az Ausztrálok által siratott pénz ennek csak a töredéke: mindössze 21,5 milliárd dollár.

 

Nem is csoda, hogy a világ összes szerencsejáték szolgáltatója nem az asuztrál, hanem az amerikai piacért verseng.