Versenylovak bántalmazásával vádolják a sztártrénert

2014-03-24
A PETA állatvédő szervezet videós bizonyítéka alapján nyomozást indítottak az ellen a Hírességek Csarnokába való felvételre is jelölt tréner, Steve Asmussen ellen, aki egykor a világhíres Curlint és Rachel Alexandrát is tréningezte.

 

A nyomozást azután indította el Kentucky és New York Lóverseny Hatósága, hogy a PETA állatvédő szervezet kollégái egy fedett akció során munkát vállaltak a tréner istállójában, és rejtett kamerás videofelvételeket készítettek Asmussen és segítői ténykedéséről. 

„A rejtett kamerás felvételen látható viselkedés felháborító és undorító.” – jelentette ki Scott Palmer, New York állam állatorvosi ügyekkel foglalkozó hivatalának igazgatója, aki segítőként működött közre a Szerencsejáték Felügyelet nyomozásában.

 

A PETA weboldalán található közlemény szerint munkatársaik tavaly nyáron beépültek Asmussen Churchill Downs és a Saratoga lóversenypályákon lévő tréningközpontjába, és dokumentálták, ahogy a versenylovakat fájdalomcsillapító szerekkel kezelték, hogy aztán a fizikai kimerültség határain túli teljesítményre ösztökéljék őket. A PETA azzal is vádolja Asmussent és munkatársát, Scott Blasit, hogy gyógyszerekkel növelték a lovak teljesítőképességét, tréningre és versenyzésre kényszerítették a sérült lovakat, valamint arra utasított Ricardo Santana Jr  zsokét, hogy elektromos sokkolóval késztesse gyorsabb futásra a lovakat.

“Tudni akartuk, hogy pontosan mi történik a telivérekkel egy top versenyistállóban.” – nyilatkozta a PETA alelnöke, Kathy Guillermo. "Lesújtó volt látni a szenvedő, kimerült, begyógyszerezett lovakat minden áldott nap. Némelyiknek akkora fájdalmai voltak, hogy még állni is alig tudtak, és mégis tréninge fogták és futtatták őket."

 

Az ügyben az a legmegdöbbentőbb, hogy Asmussen elismert tréner, karrierje során több, mint 6.700 futamot nyertek lovai, és ezzel második a trénerek rangsorában. Több, mint 214 millió dollárt keresett, az egyik legsikeresebb amerikai trénerként két Eclipse díjat tudhat magáénak. Asmussen ráadásul a National Museum Lóverseny Hírességek Csarnokának idei tíz befutó jelöltje között van. 

Karrierje során több szupersztár telivérrel is dolgozott, ő tréningezte többek közt azt a Curlint, aki 2007-ben és 2008-ban is elnyerte az Év Lova címet, manapság pedig az egyik legkeresettebb tenyészmén; valamint a 2009-es Év Lova Rachel Alexandrát is. 

2006-ban már egyszer eltiltották fél évre, mikor egy általa tréningezett kanca mintájában a megengedett 750-szerese volt egy Louisianában engedélyezett helyi érzéstelenítő. A szer megszünteti a fájdalmat a ló lábában, és így a sérülés ellenére is tréningben és versenyben tudják tartani. Az eltiltás nem hatotta meg különösebben Asmussent, a felfüggesztés ideje alatt Blasi vette át feladatait, és az istálló több, mint 14 millió dollárt keresett abban az évben. 

Úgy látszik ez az a pénz, mely egy állítólag lószerető embert is rá tud venni az állatkínzásra…  

 

Címkék: lóverseny,