Verhetetlen minősítést kapott Black Caviar

2012-06-11
Miközben az ausztrál csodakanca, Black Caviar kezdi egész otthonosan érezni magát Angliában, az elemzők „verhetetlennek” minősítették a június 23-i Diamond Jubilee Stakes-en.

 

A világ legmérvadóbb minősítője, a Timeform szerint a veretlen Black Caviar minden erőfeszítés nélkül fogja verni az 1,2 kilométeres Group 1 minősítésű verseny teljes mezőnyét.

„Ha Black Caviar csúcsformában fut, ahogyan azt trénere, Peter Moody jósolta, akkor ha valamelyik ellenfele meg akarná verni, legalább 139-es minősítéssel kellene futnia. Ez egyszerűen nem fog megtörténni.” mondta merészen Gary Crispe a Timeform-tól.

 

Márpedig úgy tűnik, hogy Black Caviar-t csúcsformában láthatják a britek…  A kanca ugyanis eddig is folyamatosan ámulatba ejtette trénerét, Peter Moody-t, azonban az ausztrál tréner mégis hitetlenkedve fogadta hogy a kanca milyen jól kezelte maratoni utazását Angliába - csupán 9 kilót fogyott 580 kilós versenysúlyából a 30 órás utazás során.

A veretlen kanca vasárnap már olyan jól érezte magát, hogy a tervezett kézben vezetett séta helyett egy hosszú ügetésre vitték.

 „Tony Haydon (istállóvezető) és Peter Angus (állatorvos) mindketten el voltak ájulva attól, hogy milyen jól viselte az utazást, és hogy milyen jól eszik és iszik a megérkezés óta. Tony azt mondta, hogy el sem tudta hinni, hogy milyen jó állapotban szállt le a repülőről a Heathrown-n, és hogy a Newmarket-be való pár órás ót többet vett ki belőle, mint a repülőút. Úgy járkál az istállóban, mintha egész életében ott lett volna.” – mesélte Moody.

 

A Timeform szakértője nem áll meg a Diamond Jubilee-nél… kutatása szerint a turf ausztrál szupersztárja minden valószínűség szerint megnyerné a lóversenyzés történetének legnagyszerűbb kancái közötti versenyt. „136-os Timeform minősítésével Black Caviar a történelem legmagasabbra értékelt kancája, a 80-as évek brit vágtázójával, Habibti-vel, és a 70-es évek francia sztárja, Allez France-szal együtt.”

 

Annak ellenére, hogy nem csap össze a világ legmagasabbra értékelt galopplovával, a 143-as Timeform  pontszámmal rendelkező Frankel-el, Black Caviar résztvétele a Diamond Jubilee-n az egyik legnagyobb Royal Ascot futamává teszi a találkozót, és ebből kifolyólag a fogadók valószínűleg minden eddigi kereskedelmi rekordot meg fognak dönteni.

„A Royal Ascot-ra való fogadási rekordot jelenleg a 2008-as King’s Stand Stakes  tartja (főszerepben Takeover Target-tel) a Betfair-nél, ekkor a fogadók 7 millió ausztrál dollár értékben tették meg tétjeiket.” mondta Mathew Thompson a Betfair-től. 

“A Betfair fogadói világszerte több, mint 5 millió dollár értékben fogadtak a Golden Jubilee Stakes-re 2008-ban, mikor  Takeover Target részt vett az eseményen, a következő évben pedig valamivel 6 millió dollár alatt.”

“Nehéz pontosan megjósolni, hogy idén milyen értékben érkeznek majd fogadások a Diamond Jubilee-re, de ha arra gondolunk, hogy Black Caviar mind a négy utolsó ausztrál futamára 4 millió dollár körül érkeztek tétek, akkor erre a nemzetközi jelentőségű futamra elképesztő összeg alakulhat ki. Mondjuk azt, hogy a 2008-as rekordot lemossa a pályáról.” mondta Thompson.

 

Black Caviar jelenlegi odds-szai

William Hill $1.50

Betfair $1.47

Tab Sportsbet $1.30

Sportsbet $1.30

Sportingbet $1.30

Luxbet $1.30

 

A Diamond Jubilee résztvevők súllyal korrigált Timeform értékelései:

149 Black Caviar (Aus)

139 Moonlight Cloud

138 Hoof It

135 Wizz Kid (Ire)

135 Bated Breath

134 Society Rock (Ire)

133 Ortensia (Aus)

131 Power

131 Soul (Aus)

130+ Krypton Factor

130 Restiadargent (Fr)

130 Hitchens (Ire)

 
Címkék: lóverseny,