Vergődik a póker, szárnyal a sportfogadás Franciaországban

2013-07-08
A legújabb adatok szerint éles kontrasztot mutatnak az egyes szektorok a szabályozott online szerencsejáték piacon Franciaországban.

 

2013 első félévében tovább folytatódott a francia készpénzes pókerpiac erőteljes gyengülése: az előző év ugyanezen periódusához képest 14 százalékkal, 2,7 milliárd euróra csökkent a liszensszel rendelkező szolgáltatók forgalma.

Az online pókerbajnokságokra ugyan az utóbbi hat hónapban 713 millió euró stake-befizetés érkezett, azonban a tiszta játékbevétel 12 százalékkal, 135 millió euróra csökkent az előző év ugyanezen szakaszához képest. Az aktív játékosok száma 7 százalékkal, 906 ezerre csökkent.

A csökkenés fő oka egyrészt a forgalmat terhelő magas adó, másrészt a zárt nemzeti piac – a francia játékosok csak maguk között játszhatnak, nem ülhetnek be a nemzetközi asztalokra. Az Európai Unió már dolgozik egy olyan szabályozáson, mely lehetővé tenné összeurópai pókertermek létrehozását, de ez a francia jogszabályok átírását is megkövetelné, melyet a parlament még nem tűzött napirendre.

 

Az online póker által felmutatott eredmény éles kontrasztot mutat a sportfogadási szektoréval, melynek forgalma az előző évihez képest 11 százalékkal, 402 millió euróra; tiszta játékbevétele pedig 11,5 százalékkal, 80 millió euróra nőtt. Ez a növekedés legnagyobbrészt a Paris Saint-Germain futballklub és sztárjai - Zlatan Ibrahimovic és David Beckham -  óriási médiajelenlétének köszönhető. 

 

Az online lóversenyfogadás forgalma két százalékkal, 578 millió euróra, tiszta játékbevétele pedig 2,5 százalékkal, 137 millióra nőtt nőtt az előző évihez képest.