Vegyes fogadtatásra talált az új portugál online szabályozás

2015-03-05
Igencsak megoszlanak a vélemények a portugál kormány által a hét elején elfogadott új online szerencsejáték törvénnyel kapcsolatban, mely jó és rossz híreket is tartalmaz a játékosok számára.

 

Egy ideje már közismert volt, hogy Portugáliában hamarosan új online szerencsejáték szabályozást vezetnek be, a tervek már tavaly június óta körvonalazódnak. Az eredeti jogszabályváltozatot pár módosítás után fogadta el most a kormány, a jogszabály 180 nap múlva lesz hatályos. Az online szerencsejátékokat ezentúl az az Idegenforgalmi Intézet fogja felügyelni, mely már a földi kaszinók felett is ellátja ugyanezt a feladatot. 

 

A Miniszterek Tanácsa által kiadott közlemény szerint az új szabályozás megfelel az Európai Bizottság ajánlásainak, különös tekintettel az online szerencsejáték tisztességes lebonyolítására, a játékosok és a játékosok által befizetett összegek védelmére. Az új intézkedések kiemelten figyelnek a kiskorúak védelme és a pénzmosás megakadályozása is.

 

Az új szabályozás főbb pontjai:

- A portugál piacon tevékenykedni szándékozó szolgáltatóknak 500 ezer eurós óvadékot kell letenniük, mielőtt online liszenszet igényelnének.

- Az online pókert és kaszinójátékokat szolgáltató vállalatoknak a tiszta játékbevétel után változó kulccsal kell adózniuk, mely 5 millió eurós bevétel alatt 15%, 10 millió eurós bevétel felett pedig 30% lesz.

- A sportfogadási szolgáltatók hasonlóképpen a tiszta játékbevétel után adóznak majd, náluk az adókulcs 8 és 16 százalék között fog mozogni.

- A szolgáltatók bármely EU hitelintézet által kibocsátott bankkártyát elfogadhatnak a befizetés és kifizetés intézésekor.

- A játékosok nem csak portugál társaikkal, hanem a világ bármely más országának játékosaival együtt játszhatnak a nemzetközi termekben.

- A játékosoknak a nyereményeik után nem kell adózniuk.

 

A magasabb bevétel utáni 30%-os adókulcs igen meredek a többi szabályozott piachoz képest, és valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a szolgáltatók kevesebb bónuszt és akciót fognak nyújtani a portugál játékosoknak (ahogyan az Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is történt).

 

Az a hír, hogy a portugál játékosok nem szegregált termekben játszhatnak, és hogy a nyeremények után nem kell adózniuk, különösen a hobbi játékosok számára örvendetes. Azok a profi játékosok azonban, akik megélhetési szinten foglalkoznak a pókerrel, azt mondják, hogy a kevesebb bónusz, illetve a magasabb rake komoly hatással lesz a megtérülési mutatójukra (ROI), így többen azt tervezik, hogy elköltöznek az országból, vagy offshore oldalakon játszanak tovább.

 

A szigorú liszenszelési feltételek és a magas adókulcs miatt nem valószínű, hogy nagy harc lesz a szolgáltatók között a piacon. A kisebb szolgáltatók valószínűleg túl drágának találják majd a piacralépést, és nem lesznek képesek profitábilisan működni, ami azt jelenti, hogy marad a jelenlegi állami monopólium, a Santa Case de Misericordia de Lisboa, és mellé beszáll a PokerStars és a 888Poker, valamint a Ladbrokes – mely nemrég vonult ki a portugál piacról – és akkor jelezte, hogy visszatér, ha a szabályozás elkészül. 

A hírek szerint az új, legális termek indulása szeptemberben várható.