Végleges: Overdose nem fut többé

2013-08-21
Overdose patájában újra tályog alakult ki, így mégsem tud rajthoz állni a búcsúfutamának tervezett szeptember 1-i budapesti versenyen.

 

„Fáj a szívem, de el kell fogadnom a megváltoztathatatlan tényeket, ezzel vége. Overdose szeptember 1-jén nem fog startolni, pályafutása tehát befejeződött” – mondta az ujszo.com-nak Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa. 

 

A telivér mén az elmúlt évek legsikeresebb és legnépszerűbb közép-európai lova volt: 2007-es fantasztikus berobbanása után zsinórban 12 versenyt nyert (s ebbe nem tartozik bele a párizsi Group I-es Prix de l'Abbaye, amelyen szintén a leggyorsabb volt, de visszalőtt rajt miatt végül érvénytelenítették, s újra megrendezték a futamot, Overdose pedig másodszor már nem állt rajthoz). Népszerűsége Magyarországon és külföldön is óriási méreteket öltött, 2008-ban több helyen cikkeztek arról, hogy (főleg a csalódást jelentő, „csak” három aranyat hozó pekingi olimpia után) Overdose-t kellene választani az év sportolójának. A csodálatos pályafutás azonban 2009 tavaszán megszakadt – Overdose sérülés és krónikus patairha-gyulladás miatt tizenöt hónapot hagyott ki. Visszatérése után is versenyzett még, rajthoz állt például a Royal Ascoton is, de régi fényét már csak megközelíteni tudta, s a patájában folyamatosan kiújuló tályog miatt több startja meghiúsult. 2011. november 13-án, Rómában futott legutóbb, és akkor győzött.

 

Most is hasonló okok miatt nem tud elindulni a búcsúversenyének szánt, szeptember 1-i viadalon. „Múlt csütörtökön Overdose könnyű munkát végzett, s onnan hazajövet elkezdett vérezni a jobb első patája. Nagyon megijedtünk, de szerencsére nem igazolódtak be a legrosszabb sejtéseink, a hét végére kiderült, csak egy tályog fakadt ki a lábában. Ez azért furcsa, mert korábban már akkor mindig sántított a ló, amikor csak képződött a tályog a lábában, most viszont semmi jele nem volt ennek. Kondíció és forma szempontjából is készen állt volna a futásra, azonban a maximális megterhelésnél a tályog miatt akár nagyon súlyos sérülést is szenvedhetett volna. Ennek egyébként kicsi az esélye, de az idomár és az állatorvos is meggyőzött, hogy nem szabad egy fatális sérülést kockáztatni. Akkor már sokkal tisztességesebb, ha a lovat csak felvezetjük, s elköszön a rajongóitól. Az ugyanis már biztos, hogy sem Magyarországon, sem Közép-Európában nem fog többé rajthoz állni, jövőre pedig fedezőmén lesz belőle” – nyilatkozta Mikóczy. 

  

A dunaszerdahelyi vállalkozó abban bízik, Overdose testvére, az idén áprilisban 250.000 euróért vásárolt csikó (akit Mikóczy egy dubaji sejk és egy szaúdi herceg elől happolt el az árverésen) a bátyushoz hasonló sikereket ér majd el. A „kis Overdose” nevét hosszas tanakodás után sikerült megtalálni, végül Opium Bullet lett a kétéves ló neve. 

„Az utolsó pillanatig három név volt játékban, az Opium Bullet mellett az Overbro, azaz Overdose’s brother, tehát Overdose öccse, illetve a magyar vonalat képviselve az Orkán. Hogy mégis az Opium Bullet mellett döntöttem, annak két oka volt: egyrészt az ember kicsit babonás, és mivel Overdose-nak a lányom választott nevet, most is rá hallgattam, illetve az Opium Bullet név szimbolikus jelentéssel is bír – magyarázta Mikóczy. – A Bullet, azaz puskagolyó adott volt, Overdose-t is Budapest Bulletként emlegette a sajtó, ezt a kiscsikót pedig a származási istállója alapján Bansha Bulletnek hívták. Az ópium pedig onnan jött, hogy számunkra, lóversenyfuttatók számára ez a sport olyan, mint az ópium, kábulatba ejt, elveszítjük a józan ítélőképességünket.”

 

Balra Opium Bullet, jobbra Overdose (forrás: Mikóczy Zoltán Facebook-profilja)

 

Opium Bullet a szeptember 1-i lóversenyfesztiválon az 1300 méteres, elitkategóriás Blaskovich Ernő Emlékversenyen áll majd rajthoz. „Nem a könnyebbik utat választottuk, pedig megfuttathattuk volna a csikót korábban, a nyeretlen kétévesek versenyében, de kárpótolni akarjuk Overdose szurkolóit, hogy legalább a kisöcsit láthassák futni – mondta Mikóczy. – Azért nehéz jósolni, mert az ellenfelei már versenyeztek, míg neki ez lesz az első futása. Nagyon bízunk benne, hogy Opium Bullet képességei megközelítik Overdose-éit, de ezt majd csak a verseny mutatja meg.”

 

Boldog nyugdíjas éveket, Dózi!

 

Forrás: ujszo.com

 

Címkék: lóverseny,