Van már auditált szerver, de még nagy a titkolózás

2012-08-30
Már van olyan cég, amelynek központi szerverét sikeresen auditálták, sőt, több más kérelem is befutott már a tanúsítványokat kiadó céghez, de ott még nagy a titkolózás akörül, hogy ezek között mely társaságok szerepelnek.

 

„Több kérelem is érkezett már be hozzánk” – erősítette meg honlapunk értesülését csütörtökön reggel Szabó István, Hunguard Kft. ügyvezetője.

 

„Tudom, hogy sokakat érdekel, mely cégek ezek, de erről nem beszélhetek, mert mindegyikkel titoktartási szerződést írtunk alá” – tette hozzá az igazgató, aki által irányított kft. a szerencsejáték törvény június végi módosításának következében egyedüli felhatalmazással dönthet a központi szerverek auditálásáról.

 

Kíváncsiak lettünk volna arra is, mennyi az auditálás költsége, és hogy megközelítőleg mennyi ideig tart egy ilyen auditálási folyamat, ám ezekre hasonló indokkal magyarázva szintén nem kaptunk konkrét választ Szabó úrtól. Az eljárás időtartamával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy „az sok mindentől függ”.

 

Ezt követően felgyorsultak az események, s pár órával később a WSG Szerver Üzemeltető Kft. maga hozta nyilvánosságra az interneten, hogy WEBGAM Központi Játékszervere minden követelménynek megfelelt az informatikai vizsgákon, s megkapta a szerverüzemeltetői tanúsítványt. A cég ügyvezető igazgatója, Szabó József azt is közölte, hogy augusztus 29-én központi szerverszolgáltatói engedélyért folyamodtak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A cégkivonat alapján a tavaly november elején alapított kft. jegyzett tőkéje 60 millió forint, a társaság két tulajdonosa pedig a székesfehérvári illetőségű Szabó József és a fővárosban lakó dr. Tomaj Balázs. Előbbi szavazati jogának mértéke meghaladja az 50 százalékot. 

  

A szerver alapú pénznyerő automatára való áttérés teljes engedélyezési folyamata szerencsejáték-ipari szakértők szerint legalább fél évet vehet majd igénybe. Ennek az első lépése a központi szerver auditálása, és éppen a HunGuard Kft. által végzett eljárás az egyetlen olyan része a folyamatnak, amelyhez a törvény nem ír elő határidőt. A konkrét eset azt bizonyítja, hogy az auditálási folyamat két hónapot vett igénybe, de figyelembe véve, hogy mindez a nyári szabadságolási időszakra esett, az eljárás ennél rövidebb is lehet.

 

Azt azért nem árt megjegyezni, hogy az auditálást végző cég abszolút monopolhelyzetben van, kénye-kedve szerint határozhatja meg az árat és a határidőket, döntése ellen pedig még jogorvoslati lehetőség sincs. Végső soron tehát a HunGuard egymaga döntheti el, melyik lesz ez a várhatóan három cég, amely a jövőben központi szervert üzemeltethet majd Magyarországon.