Változik a szerencsejáték adó mértéke Csehországban

2015-09-08
A Cseh Köztársaság koalíciós kormánya beleegyezett, hogy mérsékli a szerencsejáték adó 2016-ra tervezett emelésének mértékét, azonban a nyerőgépekre vonatkozó adókulcs emelkedik.

 

A közelmúltban kapott szárnyra a hír, hogy a cseh pénzügyminisztérium 25 százalékra tervezi emelni a fogadóirodákra vonatkozó jelenleg 20 százalékos adót. Jó hír a szolgáltatók számára, hogy a kormány mostani bejelentése szerint a jogszabály-módosítási tervezet végső verziójában ennél kisebb mértékű, 23 százalékos adóemelés szerepel..

 

A nyerőgép üzemeltetők, kaszinók és lottójáték szolgáltatók rosszabbul jártak, az ő esetükben a tervezett, 25%-os adókulcs helyett végül 28 százalékos adót hagyott jóvá a kormány első körben. A földi játéktermek és kaszinók esetén ráadásul gépenként még napi 110 koronát (a mostani kétszeresét) is be kell csengetni az üzemeltetőknek az államkasszába.

 

A Cseh Köztársaság még nem nyitotta meg online piacát a külföldi szolgáltatók előtt, de a jövő év elejére – mikor az új adórendszer is életbe lép - tervbe van véve a liszenszelési eljárás megindítása. 

 

A javaslatot második körben még nem fogadta el a parlament, azonban a várakozások szerint ez pár héten belül megtörténik. Az elvi lehetőség tehát még fennáll, hogy a politikusok végül a Pénzügyminisztérium által eredetileg javasolt, egységesen 25 százalékos adókulcsot fogadják el.

 

A Hospodarske Noviny szerint a cseh fogadóirodáknak lesz okuk az ünneplésre, ha végül valóban a 23%-os adókulcs lép életbe. A lap úgy becsüli, hogy ebben az esetben a Saxka körülbelül 80 millió, a Tipsport 40 millió, a Fortuna pedig úgy 30 millió koronát takaríthatna meg a jövő évben. 

 

A Fortunára rá is fér a segítség. A vállalat a múlt héten hozta nyilvánosságra az első félévi eredményét, mely szerint az idei év első hat hónapjában nettó nyeresége 47 százalékkal, 4,8 millió euróra csökkent.  A bevétel 39%-kal, 9 millió euróra csökkent, annak ellenére, hogy a sportfogadás forgalma közel 24 százalékkal nőtt. Az eredmény egyrészt a költségek 10 százalékos emelkedésének, másrészt az iroda számára kedvezőtlen sporteredményeknek köszönhető.

 

A sportfogadásból származó tiszta játékbevétel 1,6 százalékkal, 63,1 euróra nőtt. Az online fogadás 19%-kal, 38,3 millió euróra nőtt, a földi azonban 17%-kal 24,8 millió euróra csökkent. Az online fogadási forgalmat élénkítette, hogy az iroda kiemelt piacának számító Szlovákiában eltörölték az online fogadásokra vonatkozó kezelési költséget – ahol ennek köszönhetően rekordméretű visszaesés következett be a földi szektorban. A Fortuna összes forgalmának közel 60%-a származik a Cseh Köztársaságból, Szlovákia pedig az egyharmadát adja a tortának. 

 

A Fortuna lottójátékokból származó tiszta játékbevétele 8 százalékkal, 4 millió euróra nőtt, ezt főleg a népszerű kaparós sorsjegyeknek, és a lottóterminálok számának 13 százalékos növekedésének köszönheti.

 

A cég az első negyedévben megszüntette a máltai székhelyű FortunaWin üzletágat, a felszámolási eljárás még ebben az évben lezajlik.