Üzleti titok a jövő héten induló EuroJackpot lottó szerződése

2014-09-25
Jövő héttől indul az EuroJackpot lottó Magyarországon, de titkolják a részleteket. Elvileg az október 10-i húzásra már a magyar lottózókban is lehet majd szelvényt kapni az EuroJackpot nevű páneurópai lottójátékra, a Szerencsejáték Zrt. mégis titkolózik, ködösít, hárít.
Mi lehet a háttérben?

 

Érdekes módon a Wikipédia nevű nyilvános enciklopédia angol változata többet tud az EuroJackpot lottó magyarországi indulásáról, mint a hazai média, aminek kérdéseit a Szerencsejáték Zrt. folyamatosan azzal dobja vissza, hogy „Ahogyan korábban is megosztottuk a közvéleménnyel, zajlanak a tárgyalások egy nemzetközi játékhoz való csatlakozásról. A kimenetel számos tényező függvénye, jelenleg nem áll módunkban bővebb információt megosztani. Megértését köszönjük. "

 

A Wikipédia szerint október 10-től 17 ország fog részt venni a játékban, köztük Magyarország is. Ugyanekkortól változik a főnyeremény megnyerésének az esélye 1:59 millióról 1:95 millióra.

 

Miután a Szerencsejáték Zrt. hónapok óta semmilyen információt nem ad ki a játék indulásával kapcsolatban, az egyetlen támpont a cég által kötött szerződések listája. A cég 2013 novemberében közel 100 millió forint értékben kötött szerződést az SG Kft.-vel arra vonatkozóan, hogy a Scientific Games által szállított terminálokra az Eurojackpot játék implementálva legyen. A Dualprint új táblákat készít az értékesítőhelyekre, melyeken már az új játék is fel lesz tüntetve (57 millió), ez a szerződés júliusban kelt, ugyanúgy, ahogy a WL Gmbh-val kötött szerződés, ami 317 milliós nagyságrendben köttetett.

 

Erre kíváncsiak lettünk volna, így még augusztus végén kértük a Szerencsejáték Zrt.-t, hogy juttassa el a szerződés részleteit. A válaszból a következőket tudtuk meg: "Az Ön által kért dokumentum egy szándéknyilatkozat, amelyben a Szerencsejáték Zrt. hivatalosan jelezte belépési szándékát egy nemzetközi lottójátékba, annak szervezői felé. A megállapodásban szereplő  összeg bruttó 317 604 211 Ft.A dokumentum tartalmaz egy klauzulát, amelynek értelmében a benne szereplő adatokat, információkat nem áll módunkban kiadni a többi érintett fél hozzájárulása nélkül.Tájékoztatjuk, hogy ezen hozzájárulások beszerzése folyamatban van, amint visszajelzést kapunk, értesíteni fogjuk Önöket."

 

Tovább vártunk, mert kíváncsiak voltunk, milyen szándéknyilatkozat az, ami 317 millióba kerül, de sajnos csalódnunk kellett, újabb 15 nap elteltével csak ennyi választ kaptunk: „az Ön által kért együttműködési megállapodásban érintett harmadik felektől nem kaptunk hozzájárulást az adatok kiadásához. Emiatt sajnos nem áll módunkban elküldeni Önnek a megállapodást. A dokumentum üzleti titokká lett minősítve (a Ptk. az üzleti titokhoz való jogot a harmadik rész személyiségi jogok XI. cím, általános szabályok és egyes személyiségi jogok 2:47 §-ban határozza meg).”

 

Így tehát üzleti titok lett, hogy mi kerül az Eurojackpot lottón 317 millióba, nagyságrendileg hasonló összegbe került a Tippmixpro kifejlesztése is. A Szerencsejáték Zrt. természetesen a harmadik felekre hivatkozik, mikor a kiadás megtagadását indokolja, ezt ugye senki sem tudja, és nem is fogja tudni ellenőrizni, hiszen most már üzleti titokká lett minősítve. Saját érdekből nem lenne jogosult a kiadást megtagadni, mert100%-ban állami vállalatról van szó, és így elvileg minden szerződése és pénzügyi tevékenysége nyilvános adat.

 

Mit titkol vajon a Szerencsejáték Zrt.? Miért van az, hogy egy héttel az árusítás tervezett megkezdése előtt a közvélemény még mindig nem tud semmit a lottó bevezetéséről? Egy ekkora beruházást szélesen kiterjedt reklámkampánynak kellene bevezetnie, hogy az hamar megtérüljön. Lehet, hogy elcsúsztak az időben, és nem úgy megy a terminálok átállítása, kezelők átképzése, ahogy tervezték? Vagy félnek a nagy rohamtól, és inkább a „csendes vízben” szeretnék kipróbálni az új játékot? Ez nem lenne idegen a cégtől, a Tippmixpro esetében is ez történt, és még így is voltak akadozások a rendszerben az elején. Esetleg az egész EuroJackpotos témát félig csendben szeretnék működtetni, mert a hazai lottóktól nem szeretnék elvonni a közönséget?

 

Ez utóbbi indok azért hangzik logikusnak, mivel az Eurojackpot visszafizetési aránya (tehát hogy egy lottószelvény árából mennyit fizetnek vissza nyereményként) magasabb, mint a magyar lottóké. Kevesebb marad tehát a lottótársaságnál, és a szerződés részleteinek hiánya miatt még azt sem tudjuk, hogy a cégnél maradó 50 százalékból valójában kell-e valamilyen részvételi százalékot fizetnie az EuroJackpot németországi irányítóbázisának. Valószínűleg igen, hiszen semmi sincs ingyen. 

 

Reméljük, ezek a kérdések nem maradnak örökre megválaszolatlanok, mint ahogy azt is reméljük, hogy az EuroJackpot játékra tényleg lehet majd szelvényt vásárolni a sarki lottózóban jövő hét szombattól, és nem tolódik el az indulás. Annyi biztos, hogy a most pénteki húzásra a kilátásba helyezett főnyeremény 12 millió euró, vagyis 3,7 milliárd forint! Ez, a páneurópai lottónál még csak egy hete halmozódó nyeremény nálunk a valaha volt első öt rekord jackpot közé esne.

Címkék: Eurojackpot, lottó,