Uralkodói szenvedély: a brit királynő és a lóverseny

2013-09-10
Harry herceg megígérte unokaöccsének, a brit uralkodói család legújabb tagjának, hogy „jól fog szórakozni” – és ha követik a több évszázados hagyományt, jó esély van rá, hogy a lóversenyzés kiemelkedő szerepet fog betölteni az ifjú György herceg jövőbeli társadalmi életében is.

 

A lovak és a lóversenyzés szeretete ugyanis kódolva van a Windsor házban, György herceg dédanyja, II. Erzsébet pedig egy sor csúcskategóriás versenyló tulajdonosa. „Imád versenylovakat tenyészteni” – árulta el a királynő versenyigazgatója, John Warren a CNN-nek. „A brit telivéripar nagyon szerencsés, hogy ilyen patrónusa van, mint a királynő.”

A 87 éves II. Erzsébet eddigi legjelentősebb eredménye a Royal Ascot Gold Cup-on való győzelem Estimate-tel, egy négyéves kancával, a tízszeres champion tréner, Michael Stoute tanítványával. Estimate, Ryan Moore-ral a nyergében júniusban győzedelmeskedett a tekintélyes Group 1 futamon - először a brit uralkodócsalád 207 évre visszatekintő lóversenyes történetében. A királynő lovai korábban már több angol klasszikus futamban is győzedelmeskedtek, így az 1000 és 2000 Guineas-ban, a The Oaks-ban és a St Leger-ben, azonban a Gold Cup-ban ezelőtt még sosem.

 

 

Derby csalódások

 

Úgy tűnik, csak az Epsom Derby játssza ki a királynőt: legutóbbi reménysége, Carlton House favoritként indult, azonban csak harmadikként végzett 2011-ben.

“Örökölte apja, VI. György király lóversenyimádatát.” mondta Nick Attenborough, a brit lóversenyhivatal szóvivője. 

Édesanyjának, a 2002-ben, 101 éves korában elhunyt anyakirálynénak is hosszú, sikeres kapcsolata volt az akadályversenyzéssel, élete során 449 győztes paripa ünnepelhetett a színeiben. De csakúgy, mint a lánya esetében, a legrangosabb eseményen való győzelem – a Grand National az ugróversenyzés Derby-je – álom maradt az anyakirálynő számára. Pedig 1956-ban már kegyetlenül közel volt a sikerhez, mikor lova, Devon Loch, Dick Francis-sal a nyergében, a célegyenesben vezetett, azonban pár méterrel a cél előtt váratlanul elesett. A lovat állítólag megzavarta a hűséges közönség fülsiketítő szurkolása, hogy végre királyi győztest ünnepelhessen, kihagyott egy lépést, és szó szerint hasra esett. A lenti felvételen 1:33-nál látszik, ahogy a ló - mintha csak egy láthatatlan akadályt akarna átugrani - kicsit felugrik, majd elesik.

 

 

“Arra törekszik, hogy bajnokai legyenek”

 

Bár a lóversenyzést gyakran a “sportok királyának” nevezik, a britek esetében a „királynők sportja” találóbb lenne.

A hivatalos feljegyzések szerint Viktória királynő olyan izgatott lett, mikor egy Ascot-i futamot nézett, hogy kitörte a királyi páholy egyik ablakát.  Ükunokája minden bizonnyal soha nem vetemedne ilyen illetlen viselkedésre, de mikor Estimate tisztán vezetve érkezett a Royal Ascot utolsó furlongjára, olyan széles mosolyt lehetett látni rajta, mint még sose, és mintha még egy könnycsepp is kigördült volna a szeméből.

 

 

„A királynőnek különösen izgalmas volt ezen a versenyen nyerni, és hatalmas örömöt jelentett számára.” mondta Stoute akkoriban. „Nagyon szereti ezt a versenyt, és nagyszerű kikapcsolódás számára. A királynő nagyon lelkes a tenyésztési programjával kapcsolatban, így még nagyobb öröm számára egy kancával nyerni, mint egy ménnel.”

Unokája, Peter Philips velősebben fogalmazott: „Ez a szenvedélye, az élete, és azért van itt minden évben, és arra törekszik, hogy bajnokai legyenek.” – mondta.

Ez a szenvedély annyira valódi, hogy napi szinten részt vesz a tenyésztéssel és képzéssel kapcsolatos döntésekben.

 

Óriási feladat

 

„Ő ad nevet valamennyi lovának, szerintem hatalmas örömet jelent számára, hogy eltervezheti az egész folyamatot.” mondta Attenborough. A királyi istálló működtetése óriási feladat Sandringham-ban, Wolferton-ban és Polhampton-ban, ezek táplálják a tréning központot, ahol évente körülbelül 25 telivért versenyeztetnek. 

A sandringhami istálló egyik csődöre, a Derby-győztes Motivator, az ő esetében a királynő egy tenyésztési szindikátus tagja. Kétségtelenül azt reméli, hogy Carlton House miatti két évvel ezelőtti szívfájdalma után Motivator egyik utódja hozhatja meg számára a sikert Empsom-ban.

Az utolsó királyi Derby győztes az VII. Edward király tulajdonában lévő Minoru volt, még 1909-ben. Edward király egyébként még Wales hercegeként a Diamond Jubilee-ben is bajnokot avathatott 1900-ban, melyet édesanyja, Victoria királynő tiszteletére neveztek el. 

A jelenlegi brit államfő számára hatalmas eredmény lenne, ha megismételhetné ezt a bravúrt, és biztos, hogy nem a tudáson vagy a próbálkozáson fog múlni.

 

Jól tájékozott

 

“Nagyon jól tájékozott és lelkes tulajdonos, talán a legjobban informált versenyló tulajdonos az országban" - nyilatkozta róla Andrew Balding tréner, aki a királynő több lovával foglalkozott már.

A királynő buzgósága odáig terjed, hogy titokban látogatásokat tesz olyan versenypályákra, mint Newbury, hogy ellenőrizze az ott lévő lovai fejlődését. “A közönség nagy része nem is tudja, hogy ott van, és kendővel a fején sétálgat az istállók között.” – árulta el Attenborough, akinek a szervezete felel a brit lóversenyzés promóciójáért.

 

Bár Erzsébet királynő a közeljövőben még nem adja át a lóversenyzéssel kapcsolatos feladatokat, Attenborough biztos abban, hogy meg fogja találni a megfelelő utódot. „Olyan család ők, akik tisztában vannak a tradíciós értékekkel, és tisztában vannak a sikeresség értékével. Egészen Anna királynő ideéig vezethető vissza.”

Anna királynő nagy hatást gyakorolt a lóversenyzés történelmére, nem véletlen, hogy egy Group 1-es futamot is elneveztek emlékére a Royal Ascoton.

Attenborough és az egész brit lóversenyipar reméli, hogy a királyi család legújabb tagja – György herceg – ugyanilyen lelkes lesz.

 

György herceg, a királyi család legújabb tagja 

 

Királyi pártfogás 

 

Nem véletlen, hogy egy különleges, a királynő lovasainak öltözékét viselő teddy macit küldtek neki ajándékba abba a londoni kórházba, ahol júliusban megszületett.

 

Ezt a zsokénak öltözött teddy macit kapta az újszülött herceg

 

Attenborough nem titkolja afelett érzett örömét, hogy a királynő pártfogója a sportjuknak, különösen mivel olyan látványosságokkal kell a nézők kegyeiért versenyezniük, mint a Premier League, a rögbi és a krikett. „Fantasztikus, hiszen ő a legmagasabb pozícióban álló személyiség Nagy-Britanniában, akit ráadásul világszerte ismernek, és a világ minden országában nehéz prominens személyiséget megnyerni egy-egy sport számára.” – nyilatkozta.

 

A királynő sztárlova, Estimate október 19-én valószínűleg visszatér az Ascotra a brit lóversenyszezon nagy fináléjára, a QIPCO British Champions Day-re, ahol a Long Distance Cup-ban reményei szerint megismétli korábbi sikerét azon a távon (2 mérföldön), ahol még sosem talált legyőzőre.

Estimate valószínűleg nagy csatát fog vívni egy másik királyi család, nevezetesen Mohammed bin Rashid Al Maktoum dubai sejk lovaival. A sejk Godolphin istállójának lovai 20 éve a brit lóversenyzés meghatározó elemei.

 

II. Erzsébet és Estimate 

 

Attenborough szerint a királyi kapcsolat, és az, hogy az olyan tapasztalt tulajdonosok és tenyésztők, mint Aga Khan és a királynő most olyan relatíve új belépőkkel versenyzik, mint Sheikh Mohammed, csak jót tesz a sportágnak, hogy fenntartsák az érdeklődést a 21. században is.

“Az, hogy ők részt vesznek ebben, fantasztikus lökést ad a brit és európai lóversenyzésnek.” – mondta. És a brit uralkodó, annak ellenére, hogy már 87 éves, nem mutatja a legkisebb jelét sem annak, hogy lanyhulna fáradhatatlan törekvése, hogy tökéletesítse a telivéreket.

 

Forrás: CNN

 

Címkék: lóverseny,