Újabb négy cég vonul ki a francia piacról

2012-09-11
Tovább szedi áldozatait a kemény francia adórendszer – négy újabb cég kérelmezte liszenszének érvénytelenítését a francia szerencsejáték felügyeletnél (ARJEL).

 

Egy olasz szolgáltató (SNAI) már azelőtt úgy döntött, hogy visszavonatja sportfogadási liszenszét, hogy elindította volna szolgáltatását a .fr piacon; a bwin.party leányvállalata, az Electraworks pedig azután hatálytalaníttatta a Partybets.fr és Gamebookers.fr vonatkozó engedélyét, hogy áprilisban ezeket a vállalkozásokat összevonták a bwin.fr alá.

A pókerpiacon az ARJEL a Full Fun SAS liszenszvisszavonási kérelmét teljesítette, miután az júliusban olvasztotta bele PokerXtrem.fr oldalát a Microgaming/888 Mypok.fr portálba. A Titan.fr tulajdonosa, a Nation Traffic SAS liszenszét szintén érvénytelenítették, miután július 30-án kivonult Franciaországból.

A július különösen rossz volt a kisebb szolgáltatók számára: az Iliad Gaming megszüntette a Chilipoker.fr és Chilipari.fr oldalakat, és az olasz Winga is elhagyta a francia piacot. 

 

Csak 25 vállalat aktív már azok közül, akik számára az ARJEL 2010 óta liszenszet biztosított a francia piacon. Mindannyian amiatt vonultak ki, mert képtelenek voltak jövedelmező vállalkozást fenntartani a jelenlegi adórendszer mellett. Az ARJEL a minden tétet megadóztató jelenlegi rendszer helyett a bruttó játékbevétel megadóztatását javasolta – a sportfogadást sújtó 8,8 %-os forgalmi adó 50 százalékos bruttó játékbevétel adónak felel meg – azonban a kérdés messze nem élvez prioritást a francia kormány listáján.

A szolgáltatók szerint ez az adórendszer, úgy, hogy nincs kaszinó liszensz, mellyel csökkenteni tudnák a kockázatot, a franciák monopolhelyzetben lévő két vállalatának, a PMU-nak és az FDJ-nek kedvez, és növeli az offshore oldalak vonzerejét, ellehetetlenítve ezzel a .fr piac növekedését.

 

A francia BetClic Everest, a BetClic, az Everest Poker, az Expekt és a Bet-At-Home brandek tulajdonosa – 2011-ben 90 millió eurós nettó veszteségről számolt be, melyért legnagyobbrészt az adórendszer volt felelős. Az LB Poker - melynek a franciák monopolhelyzetben lévő szerencsejáték cége, az FDJ, valamint a Groupe Lucien Barriere földi kaszinóvállalat és az On Line 3D Gaming a tulajdonosa – szintén jókora, 30 millió eurós veszteségről számolt be.

Egy sor nagy páneurópai szolgáltató, köztük a William Hill, a Sportingbet, a Betfair és a Ladbrokes úgy döntött, hogy a magas belépési költség és kemény adórendszer miatt nem jelenik meg a .fr piacon.

 
Címkék: póker, sportfogadás,