Újabb esélyt Overdose-nak vagy pénzt a tulajdonosoknak?

2012-09-21
Nagy Dilemmában Mikóczky Zoltán. Versenyeztesse tovább Overdose-t, vagy állítsa be tenyésztésbe, ami igen jól fizet, legalábbis biztosan jobban, mint a sérüléssel elment egy év.

Bőd Titanilla, az Újszó munkatársának interjúja Overdose tulajdonosával

Négy éve világszerte ünnepelték, idén azonban pataproblémák miatt egyetlen versenyen sem tudott indulni. Overdose, a magyar csodaló jövőre nyolcéves lesz, és tulajdonosának, Mikóczy Zoltánnak el kell döntenie, próbálkozik-e még a versenyeztetéssel. A dunaszerdahelyi vállalkozóval Overdose jövőjéről beszélgettünk.

 

Overdose idén egyáltalán nem versenyzett. Dubajban nem tudott rajthoz állni a patáján kialakult tályog miatt, meghiúsultak a Royal Ascotról, a baden-badeni Aranyostorról és a párizsi Prix de l’Abbaye-ről szőtt tervek is.

 

Milyen állapotban van most a ló?

 

Dubajból hazatérve adtunk neki egy hosszú pihenőt. Erre azért volt szükség, hogy a patája kellőképpen lenőjön. Ahogy a tályog kifakadt, kialakult benne egy csatorna, egyfajta üres rész, így a patának nem volt tartása. Meg kellett várni, míg újra terhelhetővé válik. Az állatorvosok és a patkolókovács véleménye szerint júliusra értük el ezt az állapotot, addig csak pihenéssel és némi átmozgatással töltötte a napjait a ló. Júliusban elkezdtük Overdose-t versenyre készíteni, de mintha el lennénk átkozva – újra tályog keletkezett a pataszerkezetében, s emiatt megint vissza kellett venni a tempóból.

 

Láthatjuk még valaha Overdose-t versenyezni?

 

Szerencsére ez a tályog nem végzett akkora rombolást a pataszerkezetben, mint az előző, viszont még most is az utókezelésével küzdünk. Ilyenkor mindig az a veszély áll fenn, hogy a másik lábát terheli, és akkor az gyullad be neki. Egy-két héten belül azonban már olyan állapotba kellene kerülnie, hogy újra terhelhetővé válik. Addigra viszont már annyira kiszaladunk az időből, hogy nincs nagyon értelme erőltetni a versenyzést. Az a legcélszerűbb, ha idén már békén hagyjuk, megvárjuk, míg teljesen kicserélődik a patája, és talán még utolsó esélyként megérné a jövő szezonra felkészíteni.

 

 Van még ennek értelme?

 

Dilemma előtt vagyunk, hogy beállítsuk-e Overdose-t fedezőménnek, hiszen ha ez a tályogprobléma folyamatosan ismétlődik, akkor a versenyszerű terhelést valószínűleg nem fogja bírni a lába. Másrészt viszont Overdose megérdemelne még egy esélyt. A többi lovunk teljesítménye mutatja, mennyire kivételes képességű Overdose. Alfkona jelenleg Közép-Európa legjobb sprinterlova, Pozsonyban és Budapesten is megnyerte a két legnagyobb sprintversenyt, de a nemzetközi megmérettetésben sajnos csak ötödik lett. Ez volt a helyzet a szintén az én menedzselésem alatt álló Shamal Sallyvel is, akit szintén Közép-Európa legjobbjának kiáltottak ki, de Nyugaton ő sem tudott szép eredményt elérni. Az egyetlen kivétel Overdose volt, aki a legerősebb mezőnyben is helytállt. Ezért talán megérdemli, hogy kapjon még egy lehetőséget, s bizonyíthassa, a világ legjobbjai közé tartozik.

 

 

A döntésben résztvevőkről és annak időpontjáról továbbiakat az Újszó oldalán olvashatnak.

Címkék: lóverseny,