Újabb csapás a makaói kaszinókra – még magasabb adók jönnek

2015-02-03
A makaói kaszinókat már eddig is rosszul érintették a kínai kormány korrupcióellenes intézkedései, melyek értelmében korlátozták a szárazföldről érkező játékosok által bevihető pénz mennyiségét, azonban most újabb nehézségek várnak rájuk.

 

A makaói szerencsejáték adó már eddig is a legmagasabb volt Ázsiában: a kaszinók 39 százalék adót kötelesek becsengetni az államkasszába, a hírek szerint most még tovább növelik a terheket – egészen 43 százalékig. Az adóemelés akkortól lesz aktuális, mikor a kaszinóüzemeltetők megújítják szerencsejáték liszenszeiket. Az első, 20 évre kiadott engedélyek öt év múlva, 2020-ban járnak le.

 

Lionel Leong Vai Tac, makaói gazdasági és pénzügyi államtitkár megerősítette, hogy a kormány „félidős értékelést” tervez, mely potenciális adókulcs módosításhoz vezethet, azonban az adóemelés természetét egyelőre még nem erősítették meg hivatalos forrásból.

 

A világ legnagyobb szerencsejáték piacának számító Makaó a tavalyi évben volt kénytelen átélni az első megtorpanást azóta, hogy valamivel több, mint egy évtizede megnyitották a kapukat a külföldi szolgáltatók előtt.

 

2014 decemberének végére már hét hónapja folyamatosan csökkent a havi játékbevétel; decemberben összességében több mint 30 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt az első olyan hónap két éve, mely során a makaói kaszinók bevétele nem érte el a 3 milliárd dollárt. 

 

A visszaesés valószínűleg 2015-ben is folytatódni fog, bár sok elemző úgy érzi, hogy hosszútávon még mindig fényes jövő vár a szolgáltatókra Makaón. 

 

Addig is azonban a helyi szerencsejáték szektornak meg kell küzdenie a nagypénzű VIP ügyfelek egyre csökkenő számával, akik eddig óriási bevételeket biztosítottak mind a kaszinók, mind az úgynevezett junket szolgáltatók számára. 

 

Az elmúlt két hétben legalább két utazásszolgáltató jelentette be, hogy bezárja a makaói kaszinókban lévő privát VIP termeit, és más régiókba helyezi át célállomásit – például Vietnámba, a Fülöp-szigetekre és Dél-Koreába, mivel ezeken a területeken sokkal lazábbak a beutazási szabályok a kínai állampolgárok számára.

 

Ugyan a makaói trendvonalak nem festenek túl fényesen, a nyers számok még mindig imponálóak. A 2014-es év folyamán a makaói kaszinók még mindig hétszer annyi játékbevételt értek el, mint a Las Vegas Strip-en üzemelő társaik – egész pontosan 44,1 milliárd dollárt! A két fő kaszinófellegvár közti szakadék csökkenhet ugyan az idei évben, de a belátható jövőben továbbra is Makaó marad a világ legnagyobb szerencsejáték célpontja.

 

És ugyan a legfrissebb adatok szerint januárban is folytatódott a lejtmenet, hiszen 17,4 százalékkal kevesebb volt a bevétel, mint egy évvel korábban ugyanilyenkor, aggodalomra nincs ok: a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014-ben Makaó volt a világ legerősebb gazdasági teljesítményt felmutató városa