Új dohánykoncessziók születése - avagy népességrobbanás Budapesten?

2014-05-16
Hová lett a decemberben el nem vitt 862 koncesszió, és honnan lett hirtelen 22 gazdátlan budapesti jogosultság?

 

Nem hagyott nyugodni minket a mostani dohánypályázatban kiírt és nem kiírt koncessziók száma és eredete, és kérdéssel fordultunk Légrádi Petrához, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing- és kommunikációs vezetőjéhez.

 

Megkérdeztük, hogy azokat a körzeteket, melyeket decemberben sikertelenül pályáztattak meg, miért nem vették bele újra a kiírt koncessziókba, illetve hogy a budapesti 11 kerületben pályázatra kiírt összesen 22 koncessziós jog, mely az előző listában nem szerepelt, hogyan került most ismét bele, hiszen a budapesti jogosultságok tudomásunk szerint már rég, még az első pályázatban elkeltek.

 

Mint megtudtuk, az első kérdésre a válasz benne van a törvényben, amit mi - becsületesen meg kell vallanunk - nem böngésztünk át. A Zrt. tájékoztatása szerint "az Fdvtv. értelmében a két sikertelen pályáztatással érintett jogosultságokat 36 hónapon belül kell újra pályázatot kiírni. Amennyiben ezen jogosultság kijelöléssel érintett, ott 12 hónapon belül kell új pályázatot kiírni."

 

Ennek értelmében az ez év elején el nem kelt koncessziókat leghamarabb decemberben hirdetik meg újra, de ha nem jelöltek ki senkit a településen dohányárusításra, akkor lehet, hogy csak 2016 decemberében kerül újra pályáztatásra a dohányárusítási jog. Ez elég szomorú hír azoknak, akik azon 862 település egyikében élnek, ami benne volt a januári sikertelenségi hirdetményben.

  

Ennél meglepőbb volt azonban a budapesti koncessziókra vonatkozó válasz. A tájékoztatás szerint "A Budapesti kerületekre vonatkozó jogosultságok kapcsán elmondható, hogy a lélekszám növekedés miatt új jogok kerültek közzétételre, 3 esetben pedig felmondás történt."

 

A 3 felmondáson nem csodálkoztunk, hiszen ellepte a sajtót az a hír, hogy a dohányboltok több, mint fele veszteségesen működik, így feltételeztük, hogy volt már olyan, aki bedobta a törölközőt. Azt azonban korántsem gondoltuk, volna, hogy ilyen  szédületes sebességgel nő Budapest lélekszáma, hogy egyszerre 19 új koncessziót kelljen létrehozni. Az Fdvtv. ugyanis úgy rendelkezik, hogy "ahol az állandó lakosok száma a 2000 főt meghaladja, legalább egy és minden kétezer fő lakos után további egy jogosult végezheti a dohánytermék kiskereskedelmi tevékenységet." 

 

Ez azt jelentené, hogy Budapest lakossága több, mint 35.000 fővel nőtt. A legnagyobb növekedés a XVII. kerületben volt, ott 12.000 fő települt be a kerületbe, a XVIII. kerületbe 6.000. Viszonlag jelentős a növekedés még a III., V., XVI., XXII. kerületekben is, itt kerületenként 4.000 új lakossal számolhatunk, ez különösen a kicsi V. kerület esetében különös. Voltak még betelepülők az I., XII., XV., XX., XXIII. kerületekben is, itt 2000 fős emelkedéssel számolhatunk. Persze nem tudhatjuk, hogy hol adták vissza a koncessziókat, de számuk nem jelentős.

 

Örülünk a népességnövekedésnek, és annak, hogy vannak, akik jó üzletet látnak a dohányboltok működésében. Talán nem véletlen, hogy ezek az új koncessziók éppen a szupermarketekben működő dohányboltok törvénymódosítás miatti szükségszerű költözködésével és ellehetetlenülésével egyidőben születtek meg. Vagy éppen fordítva?