Az USA kíméletlen az illegális online sportfogadással

2013-04-15
34 személy és 23 cég áll emeltek vádat, mely szerint a többségében Közép-Amerikában bejegyzett cégek több, mint egymilliárd dollár értékben kötöttek fogadásokat.

 

A 95 oldalas vádirat, melyet március 20-án nyújtották be az Oklahomai Szövetségi Bíróságon azzal gyanúsítja a vádlottakat, hogy San Joséban, Costa Ricában és Panama Cityben működve szinte kizárólag csak az Egyesült Államokból származó játékosoktól téteket fogadtak el sporteseményekre.

 

Mivel az online sportfogadás tiltott tevékenység az USA-ban, már ez önmagában is elég súlyos vád lenne, azonban a vádirat több vádpontban is bűnösnek vallja a vádlottakat: 2003 óta a Legendz Sport elnevezésű szervezet arra használta a vádban szereplő társaságokat, hogy a fogadók ki-és befizetéseit kezeljék, és tevékenységüket álcázzák. Összeesküvéssel gyanúsítják őket, valamint hogy megszegtek fontos pénzmosásról és abban való együttműködésről szóló szövetségi törvényeket, no és természetesen illegális fogadásokat szerveztek.

 

A vádlottak sok állam, köztük Oklahoma, California, Colorado, Florida, Nebraska, New York és Texas helyi szabályozásában lefektetett, az illegális szerencsejátékról szóló passzusokat sértettek meg.

 

"A Legendz Sports több millió illegális fogadást kötött több, mint 1 milliárd dollár értékben sporteseményekre USA-beli szerencsejátékosokkal" állítja a vádirat. Tevékenysége részeként internetes oldalakat és telefonos fogadást üzemeltetett Panamából.

 

Sanford Coats Oklahomai bíró szerint a vádak az FBI és az adóhatóság közös, több éves nyomozásának eredménye.   Mythili Raman az Igazságügyi Minisztériumból úgy nyilatkozott, hogy a kormány nagyon elszánt, hogy lecsap az amerikai állampolgárokat célba vevő illegális online fogadóirodákra, függetlenül a perbe fogott személy tartózkodási helyétől, vagy a cég székhelyétől.

 

Az egyik gyanusított a 42 éves Bartice Alan King a Texas-i Springből. A vád szerint olyan fogadással foglalkozó cége volt, amely szinte csak és kizárólag amerikai állampolgárokat célzott meg, és fogadott el tőlük téteket. A céggel 34 ember állt vagy alkalmazotti, vagy társtulajdonosi kapcsolatban. 

 

Bob Troester, az oklahomai bíróság szóvivője közölte, hogy King szabadlábon védekezhet, de 22 másik gyanusított, köztük King előző feleségét, Serena Monique Kinget letartóztatták.

 

Ha bűnösnek nyilvánítják őket, az alábbi büntetési tételekkel kell számolniuk:

akár 20 év csalásért, szintén 20 év pénzmosásban való együttműködésért, 10 év pénzmosásért és 5 év engedély nélküli szerencsejáték szervezésért.

 

Ezen felül a vádirat kilátásba helyezett legalább 1 milliárd dollár vagyonelkobzást, melyet ingatlanvagyonból, bankszámlán levő összegekből, részvényekből, befektetési jegyekből és más egyéb értékpapírokból készülnek behajtani. Elkobzásra kerülhet továbbá egy repülőgép és számos értékes jármű is.

 

Toester a biztonság kedvéért kijelentette, hogy ez az eset semmilyen összefüggésben nem áll a Teddy Mitchell üggyel, aki szintén szerencsejáték ügyben vár tárgyalásra. Őt engedély nélküli pókertornák rendezéséért marasztalnák el, melyet Oklahoma Cityben lévő otthonában rendezett, valamint őnála is lehetett sporteseményekre illegális fogadásokat kötni. 

 

 
Címkék: fogadás,