Tudnivalók a Kínai Nagydíj előtt

2014-04-16
A csütörtöki sajtótájékoztatókkal hivatalosan is kezdetét veszi a 2014-es Kínai Nagydíj, azaz az idei Forma-1-es világbajnokság negyedik versenyhétvégéje. A pilótákat ezúttal is két DRS-zóna várja, a bírákat pedig egy mexikói ex-versenyző segíti - tudnivalók Sanghaj előtt.

 

Akárcsak tavaly, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) idén is két előzési zónát jelölt ki a kínai pályán. Az első érzékelési pontja a 12-es kanyarnál lesz, magát a DRS-t pedig 752 méterrel a 14-es kanyar előtt lehet majd aktiválni. A második érzékelési pont 35 méterrel a 16-os kanyar előtt kap helyet, az állítható hátsószárnyat pedig 98 méterrel a forduló után lehet működésbe hozni.

 

A hétvége során Adrián Fernández segíti a versenybírók dolgát. A most negyvennyolc éves ex-versenyző neve az amerikai bajnokságok rajongóinak minden valószínűség szerint ismerősebben cseng, mint az európai szériák fanatikusainak, hiszen 1993 és 2005 között a CAR/IndyCar futamain indult (legjobb eredménye egy év végi második pozíció volt 2000-ben). Később a megbízhatósági versenyek világában is szerencsét próbált, sőt 2009-ben kategóriájában (LMP2) elhódította az Amerikai Le Mans-sorozat bajnoki címét. Négy alkalommal a Le Mans-i huszonnégy órás viadalon is részt vett, ahol 2007-ben érte el legjobb eredményét, második lett az LMP2-ben. A mexikói sportember korábban Sergio Pérez menedzsereként is dolgozott.

 

Kínában a két héttel ezelőtt Bahreini Nagydíjhoz hasonlóan a lágy és a közepes gumiabroncsokat használhatják majd a Forma-1-es alakulatok. "Kínában a múltban bebizonyosodott, hogy döntős fontosságú a gumitaktika. Korábban sokszor változatos volt az időjárás Sanghaj környékén, tehát mint mindig, aki képes gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez, képes lehet a legtöbbet kihozni a lehetőségeiből" - tekintett előre Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója.

 

A hivatalos csütörtöki sajtótájékoztató magyar idő szerint reggel 9 órakor (helyi idő szerint 15 órakor) veszi kezdetét. A résztvevők: Fernando Alonso (Ferrari), Esteban Gutierrez (Sauber), Lewis Hamilton (Mercedes), Sergio Perez (Force India), Daniel Ricciardo (Red Bull), és Adrian Sutil (Sauber).

 

A pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődő csapatvezetőknek kiírt sajtóeseményre a Mercedes motortervezője (Andy Cowell), a Ferrari mérnökigazgatója (Pat Fry), a Renault helyettes technikai igazgatója (Rob White), valamint az FIA versenyigazgatója (Charlie Whiting) és a 2015-ben visszatérő Honda Forma-1-es projektjének vezetője (Jasuhisa Arai) lesz hivatalos.

 
Forrás: telesport.hu
Címkék: autóverseny, forma1,