Tovább gyűrűzik a magyar bundabotrány

2011-11-15
A hét végén elfogott A. Attila után tegnap újabb futballistákat vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az NB II-es Kozármisleny játékosát a szombati Győri ETO II – Kozármisleny NB II-es mérkőzést követően fogták el és hallgatták ki.

A Magyar Hírlap információi szerint a vád szerint A.-ék manipulálni próbálták 2009. április 21-én, a Budapest Honvéd–Siófok Magyar Kupa-elődöntőt. A másodosztályú labdarúgó vasárnap vallomást tett, és bizonyára ennek volt a következménye az, hogy hétfőn újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe. A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben hétfő délelőtt állította elő S. Lászlót, az NB I-es Vasas-Híd futballistáját, valamint H. Gábor volt labdarúgót (REAC, Diósgyőr).

A bundaügy a Magyar Labdarúgó-szövetség feljelentése nyomán indult. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja. A nyomozók egyelőre nyolc magyar vonatkozású bundameccsről (hazai és nemzetközi) tudnak.

A Blikk úgy tudja, A. Attila és társai 15-20 ezer eurót (4,7-6,3 millió forintot) kértek a Honvéd–Siófok MK mérkőzés manipulálásért.

A Loki 2008. augusztus 29-i, a svájci Young Boys elleni hazai UEFA-kupa selejtezője (2-3) már kevesebbet ért a csalóknak. Állítólag 50 ezer eurón (15,7 millió Ft) több akkori debreceni játékos osztozott a védelemből. Az NB I-es találkozókon is eurótízezrekkel történhetett a vesztegetés. A 2009. április 24-i Újpest-Honvéd (3-0) rangadón 20 ezer euróval (6,3 millió forinttal) próbáltak befolyásolni.

Az U20-as válogatott kapusát, Somodi Bencét a 2008. október 15-én rendezett Szlovákia-Magyarország (4-1) Alpok-Adria-kupa U20-as összecsapás előtt keresték meg. „Háromezer eurót kínált, ha kikap a csapat” mondta Somodi.

A Ligakupa meccsek ezekhez képest már olcsók voltak. B. Tamás barcsi focista 1500 eurót fizetett volna Törtei Tamás pécsi játékosnak a Siófok–Pécs Ligakupa mérkőzés manipulálásért.