Totó

A totójáték játékideje egy fogadási forduló, erre az időre egy bizonyos fogadási ajánlatot állítanak össze a játékosok számára. Az ajánlat minden esetben 13+1 mérkőzést, valamint 4 pótmérkőzést tartalmaz.

Alapok

A 13+1 labdarúgó mérkőzés eredményét tippelhetik meg a játékosok, a pótmérkőzések az esetlegesen elmaradó 13+1-es mérkőzések pótlására szolgálnak. Amennyiben pótlásra van szükség, a 14. mérkőzését nem tetszőlegesen választják ki a játékosok a 4 közül: 1 meccs elmaradása esetén az elsőt, 2 elmaradása esetén az első kettőt jelölik pótlásul és így tovább. 4-nél több mérkőzés törlése esetén a Totó Részvételi Szabályzatában meghatározott módon kerülnek megállapításra az eredmények. A Totóban 3 lehetséges végkimenetelre lehet fogadni. A játékosok 1-gyel jelölhetik a hazai, vagyis az 1. helyen szereplő csapat győzelmét, a 2-vel a vendég, vagyis a 2. helyen megjelölt csapatot, x jelöléssel pedig döntetlen eredményre fogadhatnak.

A totószelvény kitöltése

A totószelvényen egy másik játékot, Góltotót is lehet játszani, ezért a játékosoknak nem árt odafigyelniük, helyesen töltik-e a szelvényüket, melynek bal oldalán Totót, jobb oldalán Góltotót lehet játszani. A Totóban megtehető normál és kombinációs fogadás. A normál fogadás menete a következő: minimum 2 tipposzlop kitöltése szükséges, és minden oszlopban az összes megadott mérkőzés 3 lehetséges kimeneteléből 1-t kell kiválasztani és jelölni. A normál szelvényeken maximum 5 totó alapfogadás tehető meg.

A másik típus, a kombinációs fogadás lényege, hogy az első 13 meccs 3 lehetséges eredményéből több is megtehető. Minimum 2 mérkőzésre 2 tippet kell leadni, vagy 1 mérkőzésre 3-t. A 13+1. mérkőzés esetén csak 1 tipp adható.

A játék árai

A Totóban az egységnyi tét 50 forintba kerül, ez egy tipposzlop kitöltésének az ára. A játékos annyiszor fizet 50 forintot, ahány kitöltött tipposzloppal rendelkezik. Normál fogadás megtételénél a részvételi díj minimum 100 forint, kombinációs játéktípusnál pedig 150 forint.

Hol, mikor lehet Totózni?

Játszani nem lehet fogadási ajánlatok nélkül, így a játékosoknak először meg kell várniuk, míg az adott heti fogadási fordulók ajánlatai meg nem jelennek. Ez általában már hétfőre a játékosok rendelkezésére áll. A hivatalos fogadási ajánlat a Sportfogadás című kiadványban olvasható, de megtalálható még a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán, a Szerencsemix újságban, egyes országos napilapokban, illetve az értékesítőhelyeken is.

Fontos tudni, hogy egyszerre csak egy forduló mérkőzéseire fogadhatnak a játékosok.

A fogadási fordulók kezdő és befejező időpontja nem állandó: a fogadási ajánlattal együtt kerülnek nyilvánosságra. Sportfogadás köthető bármely online terminállal ellátott lottózóban, az értékesítőhely nyitvatartási ideje alatt, valamint az interneten, telefonon és SMS-ben is.

Nyeremények, nyerési esélyek

A totójátékosok abban az esetben nyernek, ha a felkínált ajánlatban látható első 13 focimeccs lehetséges végeredményei közül azonos tipposzlopban minimum 10-t eltalálnak, továbbá telitalálatot akkor, ha a 13 főmérkőzés eredményét, a 14. (plusz 1 mérkőzéssel) kiegészülve helyesen tippelik meg. A 13+1 találatot elérő fogadók a 13 találatért járó nyereményt is megkapják. Nem csak a telitalálatos szelvény nyereménye halmozódik, hanem a 10-13 találaté is fel nem használás esetén.

A totófogadásban a nyeremények nagyságát több szempont összefüggése határozza meg. Fontos, hány tipposzlop került feladásra az adott fordulóban, van-e halmozódó nyeremény, illetve hány játékos nyert a különböző nyerőosztályokban. A nyerési esélyek bizonyos találatokra osztva, és a nyereményekre fordítandó pénzösszeg százalékos felosztása a következő táblázatban olvasható.

Találatok Nyerési esélyek A nyereményekre fordítandó összeg felosztása
13+1 találat 1 : 4.782.969 29%
13 találat 1 : 1.594.323 18%
12 találat 1 : 61.320 14%
11 találat 1 : 5.110 14%
10 találat 1 : 697  25%

A nyerési esélyek tanulmányozása során érdemes figyelembe venni, hogy a matematikai esélyek a témában való jártassággal, sportszakmai ismeretekkel növelhetők. Persze totójátékhoz nem kell profinak lenni. Más játékhoz hasonlóan itt is kérhető gépi játék. Ez a játékmódszer azoknak a fogadóknak ajánlott, akik bíznak a szerencséjükben, vagy azoknak a játékosoknak, akik nem szeretik, nem akarják magas szinten nyomon követni az adott sporteseményeket.

Hogyan alakulnak ki a mérkőzések végeredményei?

A végeredmények megállapítása a rendes játékidő és a hosszabbítás, vagyis 90 perc plusz a bíró által megítélt néhány perc leteltével lehetséges, és az elért eredmény alapján állapítják meg.

Tájékozódás a totónyereményekről

A játékosok a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán, az értékesítőhelyek hirdetményein, az MTV teletext 872. oldalán, egyes országos napilapokban, a Sportfogadás és a SzerencseMix című újságokban is tájékozódhatnak arról, szerencsések voltak-e az adott fogadási fordulóban.

A játék kezdete

A népszerű sportfogadási játék Magyarországon 1947. október 19-én indult útjára.