Történelmi győzelmet aratott Black Caviar!

2013-03-22
Az 1200 méteres William Reid Stakesben való ma délelőtti győzelmével Black Caviar két rekordot is beállított, már-már úgy tűnik, minden egyes futásával újraírja a lóversenyzés történelemkönyvét.

 

A várakozásoknak megfelelően teltházas tömeg, 25 ezer néző várta a csodakancát a  melbourne-i Moonee Valley pályán, hogy tanúi legyenek sorrendben 24. győzelmének. Nelly - ahogyan az istállóban hívják a szupersztárt -  nem okozott csalódást rajongóinak, rendkívül könnyedén, a tőle megszokott hihetetlenül elegáns stílusban verte több hosszal a mezőnyt.  

 

 

A rekorddöntő

 

A mai napig a Nagy T azaz Kingston Town tartotta a legtöbb Group 1 győzelem hivatalos rekordját, mától - 30 év után - Black Caviarral közösen osztozik a dicsőségben.

Kingston Town utolérhetetlen, sosem lesz hozzá fogható – gondolta mindig zsokéja, Malcolm Johnston – legalábbis mostanáig. Azonban Johnston, aki ünnepelt karrierjének nagy részében Kingston Town hátán ült, elismeri, hogy napjaink jelensége, Black Caviar egyenértékű vele. „Kingston Townnal éltem át életem legnagyobb lovaglását, és sosem gondoltam, hogy valaha látok még egy ilyen lovat. Volt sok nagyszerű ló és pár champion Kingston Town és Black Caviar között, de őszintén mondom, Black Caviar az egyetlen, aki megborzongtat. Ez a kanca minden kétséget kizáróan ott van Kingston Town szintjén.” – nyilatkozta Johnston, aki 33 futamon lovagolta a legendás Kingston Townt, 25-ször aratott győzelmet vele, és partnerségük az egyik leghíresebb az ausztrál lóversenyzés történetében. „Sosem gondoltam volna, hogy megélem, és láthatom, ahogy egy másik ló 14 Group 1 futamot nyer, de büszke vagyok, hogy tanúja lehettem annak, amit Black Caviar véghezvitt. A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, és egyáltalán nem leszek csalódott, ha Black Caviar beéri, vagy megdönti The King Group 1 rekordjainak számát, mert úgy gondolom, hogy ő a legmegfelelőbb erre a feladatra, ez a kanca megérdemli.” – méltatta Nellyt a legendás zsoké.

 

A mai futammal Bernborough 1946-os rekordja is beállításra került: 67 éve Black Cavair győzött egymás után hét Group 1-es futamon. 

 

A bukmékerek rémálma

 

A legyőzhetetlen kanca ugyanúgy monopolizálta a fogadásokat, mint ahogyan a lóversenypályán dominál a vetélytársai felett. Téves ugyanis az a közfelfogás, mely szerint a fogadók csak nézik Black Caviar futamait, de nem fogadnak rá, mert annyira kicsik az oddsszai. A Black Caviarra való fogadás valójában évek óta jobb befektetésnek bizonyul, mint a bankban tartani a pénzt.

 

Black Caviar egy igazi milliard dolláros bébi, a lóversenyzés címlaplánya, a fogadók jóbarátja. A champion sprinter karrierje során eddig több, mint 1 milliárd dollár értékű fogadást generált. Nem egy fogadó több, mint 1 millió dollárt fektet egyetlen futamába – hiszen 60 ezer dollárt nyerni 60 másodperc alatt sokkal jobban hangzik, mint bármelyik bank kamata. 

 

Michael Sullivan, a Sportingbet fogadóiroda vezetőjének elmondása szerint a fogadók 42 millió dollár értékben fogadtak Black Caviarra irodájánál a ló 23 versenye alatt, és összesen 8,1 millió dollár profitot értek el vele. „Ez $1.20-as átlag. Ő egy abszolút champion, hihetetlen jót tesz a lóversenyzésnek, de, mint buki, azt kívánom, bárcsak már rég visszavonult volna. Ha egy fogadó 100 dollárt tett minden futamára, már több, mint 25 ezernél jár… ”. Sullivan emlékei szerint körülbelül féltucatnyi 1 millió dolláros, vagy annál nagyobb tét érkezett a lóra eddig.

 

Hasonló a történet egy másik irodánál, a Sportsbet.com.au-nál is. A legnagyobb fogadás itt 1,65 millió dollár volt ($1.14-es oddson), mikor Black Caviar 2011. áprilisában megverte Hay Listet a T.J. Smith Stakes-ben.

 

„Black Caviar többe került nekünk, mint bármelyik másik ló. Messze ő a legnépszerűbb, akit valaha is láttam, több fogadót, és több fogadást vonz, mint bármelyik más versenyló.” – nyilatkozta egy másik fogadóiroda, a Centrebet képviselője, Michael Felgate.

 

“A Betfair fogadói 73,9 millió dollárt tettek a futamaira. Ebből 70,1 milliót rá. Group 1 győzelmeinél a fogadások 95,7 százaléka rá érkezett.” – állítja a Betfair fogadási tőzsde szóvivője.

 

Hogyan tovább

 

És hogy mik Black Caviar teamjének további tervei? A legutóbbi hírek szerint idei versenykörútja mégsem búcsúturné, hiszen egyre valószínűbbnek látszik, hogy jövőre is versenyben marad

Idén legközelebb valószínűleg a T.J Smith lesz a következő állomás Sydney-ben, aztán egyre inkább emlegetik az április 27-én rendezendő All Aged Stakest, ahol összecsaphatna kisöccsével, All Too Harddal, More Joyous-szal és Hay Listtel. 

Az angolok persze szeretnék, ha ismét részt venne a Royal Ascoton, de erről egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni.

 

Címkék: lóverseny,