Törölték a szerencsejáték appokat az Apple holland boltjából

2016-10-20
A holland szerencsejáték hatóság, a KSA felszólítására az Apple egy rakás online kaszinó és sportfogadás appot tett elérhetetlenné szoftverboltjában.

 

A KSA oldalán megjelent határozat szerint összesen 55 appot töröltettek az App Store-ból, köztük olyan nagy nemzetközi szolgáltatókét, mint a bwin.party és az Unibet. Az appok csak az App Store-ban voltak elérhetőek, a Google már korábban úgy döntött, hogy elérhetetlenné teszi ezeket az alkalmazásokat a saját Google Play elnevezésű boltjában. 

 

A KSA közleménye szerint a letiltott appok olyan szolgáltatást nyújtottak, melyek Hollandiában illegálisnak számítanak. A hatóság szerint azzal, hogy az Apple törölte ezeket az alkalmazásokat, legalább 10 ezer illegális letöltést akadályozott meg.

 

A holland jogszabályalkotók már dolgoznak azon a törvénymódosításon, mely lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy online szerencsejáték engedélyt igényelhessenek. Ha a parlament felsőháza elfogadja a jogszabályt, az előzetes tervek szerint 2018-ig megszűnne a holland állami monopólium.

 

A holland szerencsejáték hatóság tavaly 50 ezerről 150 ezer euróra emelte az engedély nélküli szerencsejáték szolgáltatókra kiszabható minimális bírságot. A KSA legalább hat szolgáltatót bírságolt meg az elmúlt három évben, átlagosan 200 ezer euróra. Ezekből a bírságokból azonban csak hármat hajtottak be ténylegesen, mivel a szóban forgó szolgáltatók jelezték, hogy szándékoznak majd holland liszenszért folyamodni, ha végre lehetőség lesz erre. Ezek között volt a brit székhelyű Total E Soft Limited és az XKL Limited, melyeket összesen 180 ezer euróra büntettek, az általuk üzemeltett 14 holland nyelvű kaszinó, póker és sportfogadói oldal miatt.