Top25-ös ismert teniszező egy bundabotrány középpontjában

2022-07-18
A világranglista 40. helyén álló Aslan Karatsev és a Top 25-ös Nikoloz Basilashvili valamint korábbi edzőjük is érintett abban az új bundabotrányban, melyet a ZDF két újságírója, Markus Harm és Jannis Schneider robbantott ki.

 

Harm és Schneider nyomozásuk során megállapították, hogy a két éljátékos korábbi edzője, Yahor Yatsyk a múltban legalább két alkalommal ajánlott fel pénzt a játékosoknak, hogy elhalasszák a mérkőzéseiket – derült ki az ITF Nemzetközi Teniszszövetség ZDF-hez eljuttatott vizsgálati anyagaiból. Karatsev 2018 és 2021 között, Basilashvili 2013-tól 1,5 évig dolgozott együtt Yatsykkal.

 

Ami az előző szezonban az Australian Openen elődöntőig jutó és három tornagyőzelmet begyűjtő Karatsev szerepét illeti: öt olyan szokatlanul nagy tétingadozással járó mérkőzést találtak, melyekben Karatsev érintett volt, ám ezek közül csak kettő idején dolgozott együtt Yatsykkal. Az egyik egy 2019-es finnországi, a másik pedig egy 2020-as kazahsztáni páros meccse volt.

 

A francia rendőrség a 2020-as Roland Garros idején ki is hallgatta Karatsevet, melyről a L’Equipe is beszámolt. A ZDF tudomása szerint Karatsev utoljára a stuttgarti ATP-tornát manipulálhatta a párosok első körében, hiszen ezen a mérkőzésen is nagy volt a szorzók közti különbség.

 

Nem mellékes tény, hogy Karatsev ex-barátnőjét, Sofia Dmitrievát a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) egy életre eltiltotta mérkőzések eredményének befolyásolása miatt. 

 

Ami Basilashvilit illeti: ellene az orosz sajtó szerint folyamatban van az eljárás, annak ellenére, hogy menedzsere állítólag nem tud erről semmit. Egy biztos: Basilashvili-nek a 2021-es wimbledoni párosok küzdelmeiben elhalasztották a mérkőzését, melyet a moldáv Radu Albottal párban vívott volna, s a vereségre több mint félmillió dollár értékben fogadtak.

 

„Yatsyk évek óta foglalkozik fogadási csalásokkal és olyan emberekkel dolgozik együtt, akiknek köszönhetően befolyásolni tudja az eredményt” – nyilatkozta a ZDF-nek egy, a neve elhallgatását kérő, jelenleg is aktív kelet-európai edző. „Mindig rengeteg pénz van nála, jelen van a Touron és olyan játékosokat keres, akiknek akár pénzügyi, akár mentális problémája van. Őket könnyen meg tudja győzni a pénzzel.” – tette hozzá a tréner.