Több rekordot is megdöntött az idei Kentucky Derby

2023-05-10
A világ egyik legnagyobb presztízsű, 3 millió dolláros díjjal járó egy és negyed mérföldes versenyének idei, 149. futamát a 15-1-es oddsszal induló Mage nyerte, több mint 150 ezer néző szeme láttára.

 

A 2023. május 6-án megrendezett Kentucky Derby fogadási forgalma szombaton elérte a 188,7 millió dollárt, ami új rekordot jelent a verseny történetében; közel 10 millió dollárral több, mint a tavalyi, 179 millió dolláros korábbi rekord.

A Churchill Downs Inc. (CDI) által közzétett adatok szerint a 14 futam teljes forgalma, beleértve a Kentucky Derby-re megtett fogadásokat is, szintén rekordot döntött. A játékosok szombaton 288,7 millió dollárnyi tétet tettek meg, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A Derby hetében a fogadások 412 millió dollárt értek el, ami újabb rekordot jelent. Az előző rekordot tavaly állították fel 391,8 millió dollárral. A Derby-hét kedden kezdődött a Churchill Downsban, és a szombati, nagy Derby-n kívül a pénteki, szintén rekordot jelentő 74,9 millió dolláros Kentucky Oaks Day-t is magában foglalta.

A CDI online fogadási platformja, a TwinSpires is rekordot döntött a Derby napján 73,6 millió dolláros forgalommal, ami 9%-os növekedést jelent a tavalyi 67,4 millió dollárhoz képest.

Magának a versenynek a forgalma is új rekordot döntött a TwinSpires-en. A CDI sajtóközleménye szerint a platform 47 millió dollárnyi forgalmat kezelt, ami felülmúlja a tavalyi 44 millió dolláros rekordot.

"Arra számítunk, hogy a Kentucky Derby-hét korrigált EBITDA-ja új rekordot fog felállítani, 14-16 millió dolláros növekedéssel a tavalyi rekordhoz képest" - mondta Bill Carstanjen, a Churchill Downs vezérigazgatója a közleményben.

Nem csak pozitívumok történtek azonban a Derby fesztivál kapcsán. A verseny előtti napokban ugyanis több ló is elpusztult, ami komoly árnyékot vet az idei Triple Crown küzdelemre. Összesen hét ló pusztult el a Churchill Downsban a Kentucky Derby előtt. A halálesetek miatt a CDI felfüggesztett és kitiltott ingatlanjairól egy trénert, Saffie Joseph Jr.-t. Joseph két lova összeesett és elpusztult a hét elején rendezett egyik versenyen illetve azt követően. A szombati Run for the Roses futamról több más lovat is visszaléptettek egészségügyi aggályok miatt, köztük a futam favoritját, Forte-t is. A CDI a múlt héten több nyilatkozatot is kiadott az incidensek kivizsgálása során, mondván, hogy "szigorúan dolgozik" annak megállapításán, hogy mi okozta ezeket az eseteket.

 

Címkék: fogadás, lóverseny,