Több mint 200 online szerencsejáték szolgáltató szeretne belépni az alakuló holland piacra

2015-04-14
Hónapok óta tartó tárgyalások és egyeztetések után összeállt a holland online szerencsejáték piac szabályozásának keretrendszere.

 

Az online szerencsejáték ugyan meglehetősen népszerű Hollandiában (is), ezidáig szabályozatlan piacnak számított. Ez hamarosan megváltozik, hiszen kormányzati tisztviselők bejelentették az ezzel kapcsolatos reformokat, melyek egyrészt kialakítják a működéshez szükséges jogi keretrendszert, másrészt segítenek megvédeni a holland játékosokat a gátlástalan piaci szereplőktől.

 

Az új holland igazságügyi és biztonsági államtitkár, Klaas Dijkhoff elmondta, hogy szeretné továbbvinni elődje, Fred Teeven, a szerencsejáték szabályozás modernizálása érdekében tett erőfeszítéseit.

 

Dijkhoff szerint elsősorban azért fontos Hollandia számára a szabályozás, hogy megállítsák az illegális szolgáltatókat, és segítsenek minimalizálni azt a kárt, amit a szerencsejáték-függőség okozhat. Ez, mint mondja, lehetetlen a jelenlegi rendszerben. „A jelenlegi tilalom fenntartása és érvényesítése a valóságban nem igazán lehetséges, hiszen az online kínálat óriási és határokon átívelő.”

 

Leginkább az európai szolgáltatókat várják

 

Dijkhoff terve szerint az online szerencsejáték oldalak öt évre érvényes liszenszet igényelhetnek Hollandiában. A legtöbb esetben elvárás lesz, hogy a szolgáltatónak az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség területén legyen a székhelye, de eseti elbírálás alapján ez alól kivételt lehet majd tenni.

 

A kiadható liszenszek száma nem lesz korlátozva, és a holland szabályozó testület, a Kansspelautoriteit (KSA) információi szerint eddig több mint 200 szolgáltató jelezte, hogy meg szándékozik igényelni a liszenszet a 16 millió lakossal rendelkező Hollandiában.

 

Nem mindenki lesz azonban jogosult a liszenszre. Dijkhoff megemlítette, hogy sok olyan „megbízható vállalat” van, akivel Hollandia boldogan együttműködne, ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy kizáró ok lesz az, ha az adott vállalatot a KSA korábban megbüntette illegális hirdetés vagy szolgáltatás miatt.

 

Az új jogszabályterv mindezeken felül számos olyan pontot tartalmaz, mely a szerencsejáték-függőség kialakulásának megakadályozását célozza. Például reggel 6 és este 10 között tilos lesz szerencsejátékokat reklámozni a médiában. 

 

Elővigyázatossági követelmények is lesznek, például monitorozni kell a játékosok tevékenységének mintázatát, hogy ennek segítségével kiszűrhetőek legyenek a problémás játékosok, illetve meg kell ismertetni a játékosokkal, hogy mennyi időt töltenek, és mennyi pénzt költenek játékra.

 

Alacsonyabb adók az online szolgáltatóknak

 

Az új jogszabály differenciált adókulcsot állapít meg az online és az offline szolgáltatók számára. Míg a földi létesítményeknek 30 százalék, az online szolgáltatóknak csak 20 százalék adót kell befizetniük a holland államkasszába. E mögött az az elképzelés áll, hogy az engedéllyel rendelkező (és így Hollandiában adózó) oldalaknak jobb versenyhelyzetet teremtsenek az illegális oldalakkal szemben, melyek azért várhatóan az új jogszabály életbelépését követően is meg fogják célozni a holland közönséget. 

 

A holland piacot jelenleg sok szolgáltató szürke piacként kezeli: olyanként, ahol úgy érzik, szolgáltathatnak, de ahol nincs szabályozási keretrendszer. Egyes becslések szerint a holland állampolgárok körülbelül 800 millió eurót játszanak el évente a szabályozatlan oldalakon. (Összehasonlításul: a KSA adatai szerint 2013-ban a legális szolgáltatók (beleértve a földi nyerőgépeket is) 2,2 milliárd euró bevételt értek el.)