Több milliárd forint fel nem vett nyeremény

Aki a kicsit nem becsüli...
Mindannyian a főnyereményről álmodunk. Amikor a mostanihoz hasonló módon megnő az ötöslottó főnyereménye, még azok is vesznek egy szelvényt, akik egyébként soha. Természetesen abban a reményben, hogy hátha az ő markukat üti a több, mint másfél milliárd forint, és nem a kisebb találat hajtja őket.

 

Pedig az a pár ezer, százezer, netán millió forint is jól jöhet, akár drága autón járunk, akár filléres gondokkal küszködünk. Érdekes módon mégis rengeteg fel nem vett kis összegű nyeremény marad a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában, amit a szerencsés nyertes 3 hónapon át nem keresett. Hogy mi történik ezekkel a  pénzekkel, mindjárt elmondjuk, de nézzünk pár ötletet, hogyan fordulhat elő, hogy valaki pénzt öl a szelvényvásárlásba, nyereményét mégsem veszi fel.

Mennyi pénzről beszélünk?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint például 2010-ben a fel nem vett nyeremények – minden játékot és nyerőosztályt beleértve – összesen 3,5 milliárd forintot tettek ki.  Általában a kisebb, néhány száz vagy ezer forint nagyságú nyereményekért felejtenek eljelentkezni. Ennek különböző okai lehetnek: a játékos elveszíti a szelvényét, elnéz rajta valamit, vagy egyszerűen csak azt nézi meg, hogy telitalálatos-e, de a számokat már nem egyezteti. Vagy van, aki csak megszokásból játszik, a szelvényét már nem is ellenőrzi. Ám olyan is előfordul, hogy figyelmeztetik rá, mégsem teszi meg a megfelelő lépéseket. Ilyen például, amikor valaki ATM-en keresztül játszik, ilyenkor a Szerencsejáték Zrt. -nek módja van arra, hogy SMS üzenetben értesítse a nyertest, hogy nyert. Ilyenkor kérést intéz a játékos felé, hogy adja meg a bankszámlaszámát, amire küldhetik a nyeremény összegét. Ezzel hatszor próbálkoznak, de előfordul, hogy még így sem jön válasz.

Mi történik a pénzzel?

3,5 milliárd forint nem kis pénz, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy meglehetősen feledékenyek vagy figyelmetlenek vagyunk, hiszen nem kevés szelvény érintett abban, hogy ekkora összeg gyűljön össze. A Szerencsejáték Zrt-nek ekkor két lehetősége marad:

1. Befizeti a szőrös szívű NAV által ekkor is kirótt játékadót az összeg után

2. Újra kisorsolja a játékosok felé. Indíthat külön akciókat (ilyen például a cikk írásakor futó duplaesély akció is), vagy növelheti vele a nyerőosztályok nyereményét. A visszaforgatás sem akárhogy zajlik: Egy-egy játékban fel nem vett  nyereményeket csak ugyanannál a játéknál használhatja fel. Ezért változnak a különakcióknál az érintett játékok fajtái. Hat hónapig teheti ezt meg, utána mindenképpen be kell fizetnie az adót.

Ritkán ugyan, de nagy összegek is „benn ragadnak”. A legkirívóbb esetek közé tartozik a 2007-ben fel nem vett  430 millió forintos öttalálatos, illetve 2001-ben egy 225 milliós hatos.

Szerencsés esetek is vannak, ilyen például azé a hölgyé, aki a 89. napon – egyetlen nappal a határidő lejárta előtt – jelentkezett a Hatoslottón elért telitalálatosáért. Kétszer volt szerencséje: egyszer, amikor megjátszotta a 6 nyerőszámot, és másodszorra, amikor a 89. napon megtalálta az igazolószelvényét.

Fortuna Tipp: ha már rászánjuk a pénzt és az időt a szelvényvásárlásra, érdemes néha tüzetesen átvizsgálni a szelvényeinket, ha nem is minden héten, de havonta egyszer mindenképp. Ha megbízunk a lottózó alkalmazottjában, ő is leellenőrizheti szelvényünket, de ilyenkor mindenképpen kérjük vissza a nyeretlen szelvényt is, nehogy később kételyeink támadjanak, hogy más vette fel a nyereményünket.