Több, mint 300 lottómilliomos hagyta veszni nyereményét 2013-ban az USA-ban

2015-02-11
2 milliárd dollár, vagyis 547 milliárd(!) forintnyi nyereményről feledkeztek meg az amerikaiak egy év alatt. Nem csak 1-2 dollárról van szó, bőven akad köztük milliós nagyságrendű is! Mi a helyzet nálunk? És mi történik ezzel a nem kevés pénzzel?

 

Több, mint 300 darab, 1 millió dolláros, vagy annál nagyobb nyereményért nem jelentkezett a tulajdonosa 2013-ban. Az erre vonatkozó adatokat Brett Jacobson nevű férfi gyűjtötte be, végigjárva az USA valamennyi államát. Brett ugyanis egy applikáció kifejlesztésén dolgozik, ami figyelmeztetné a játékosokat, ha nyertes szelvényük van.

 

Kutatásai több érdekes tényre is rámutattak. Például, hogy amikor a mostanihoz hasonló rekord magasságokban van a főnyeremény értéke ( a Powerball mai húzásán 485 millió dollár a tét),nagyon megnövekszik a bent felejtett kisebb nyeremények száma. Az emberek hajlamosak ugyanis arra, hogy csalódottan kidobják a szelvényüket, miután meggyőződtek, hogy nem övék a jackpot, pedig az alsóbb nyerőosztályok tartogatnának némi vigaszt a csalódott játékosok számára.

 

Lehet, hogy sokan nem is tudják, hogy vannak alsóbb nyerőosztályok, és a múlt szombati húzáson is összesen majdnem 30 millió dollárt osztottak szét a kevésbé szerencsés játékosok között. A lottónak nincs akkora hagyománya kint, és nem is ismerik annyian a szabályokat, mint nálunk. Míg itthon 10 millió ember egy átlagos héten  több, mint 4 millió szelvényt vásárol, addig Amerikában inkább csak a nagynyeremények idején kapcsolódnak be a lottózásba az emberek. Ilyenkor alakulnak ki a több száz méteres sorok az amúgy kisebb kihasználtsághoz szokott árusító helyeken, és Amerika-szerte percenként több ezer szelvényt adnak el.

 

Nálunk is feledékenyek az emberek?

 

Magyarországon az utolsó, fel nem vett nyereményekre vonatkozó adat 2012-ből származik, ekkor 1,4 milliárd (!) forint bent ragadt nyereményről számolt be a Szerencsejáték Zrt.  Ez az összeg azóta feltehetően növekedett, hiszen nálunk is számos nagy halmozódás volt 2013-ban és 2014-ben. A magyar lottótörténelem legnagyobb fel nem vett nyereménye 430 millió forint.

 

Hová kerül a fel nem vett pénz?

 

Felmerül a kérdés, hogy mi történik a fel nem vett összegekkel.  Amerikában és az Egyesül Királyságban általában bemegy a jótékonysági célokat (pl. oktatás) támogató alapba, nálunk azonban van választási lehetősége a szerencsecégnek: befizetheti ő is játékadó címén a költségvetésbe, de inkább egy másik, általunk jobban szeretett dolgot tesz vele; különakciókat hirdet meg, melyek révén jópár szerencsés nyertes ölébe váratlan milliók hullhatnak. Ilyen például a mostanában népszerű akció, ami során a vásárlók között véletlenszerűen sorsolnak ki újdonsült milliomosokat.

 

Mit tehetünk azért, hogy ne a mi pénzünkön szervezzék ezeket a külön akciókat, és soha ne kerülje el a figyelmünket egy nyertes szelvény?

 

Természetesen elsősorban figyelmesebbnek kell lennünk, a megvásárolt szelvényeket mindig ugyanoda tegyük, ne kesztyűtartóba, nadrágzsebbe, stb. Mégis talán az a legcélravezetőbb módszer, ha valamelyik kapcsolat felvételi módunkat megadjuk a szelvénnyel kapcsolatban. Sajnos erre hagyományos lottózóban nincs lehetőség, de megtehetjük ezt online, vagy mobilos, esetleg bankautomatás vásárlás alkalmával. Az ezeken a csatornákon megvásárolt szelvényeknél a rendszer többször is megpróbálja figyelmeztetni a játékost arra, hogy vegye fel nyereményét, így kisebb a hibalehetőség. 

 

Keresi-e a nyerteseket a Szerencsejáték Zrt.?

 

Ne reménykedjünk abban, hogy a Szerencsejáték Zrt.  majd megpróbál minket felkutatni, mint ahogy a lottócégek teszik Amerikában biztonsági kamerák felvételei, illetve bankkártya-adatok alapján. A magyar cég egy korábbi, ezzel kapcsolatos megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem áll módjában ilyenfajta kutatást végrehajtani. Valahol érthető, hiszen, míg Amerika legtöbb államában kötelező a nyertesnek vállalnia kilétét, és ezzel a legnagyobb reklámot biztosítja a lottócégnek, Magyarországon a nyertes személyekiléte legtöbbször ismeretlen marad.

 

Aláírni a szelvényt?

 

Amerikában a nyertesnek azt tanácsolják, hogy amint tudomást szerez róla, hogy nyert, írja alá szelvényét, ilyen módon azt más már nem válthatja be. Magyarországon is volt régebben lehetőség a szelvény hátuljának kitöltésére, egyszer még botrány is származott belőle, mert az egyik tévé csatorna az Szrt-nek a szelvényről készített felvételét kinagyította, és ily módon megszerezve a nyertes adatait, maga a műsorvezető kopogott be kamerák kereszttüzében az újdonsült milliomoshoz.

 

Tudomásunk szerint nálunk semmit nem számít az, ha szerepel egy aláírás a szelvény hátulján, a sorsdöntő összeget érő papír cetlit bemutató személy veheti fel a nyereményt.

 

A sok különbözőség ellenére egy dologban nagyon hasonlít jelenleg a magyar és az amerikai lottóvilág. Mégpedig, hogy itthon minden idők 7. legnagyobb, Amerikában minden idők 5. legnagyobb nyereményéért izgulnak az emberek.