Tíz vidéki kaszinó létesítését tervezi a kormány

2013-07-15
A Népszabadság értesülése szerint Varga Mihály gazdasági miniszter levélben kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának véleményét a meghívásos pályáztatásról, amelyben több ezer nyerőgép és több száz játékasztal üzemeltetését írnák ki.

 

A javaslat szerint a meghívásos pályáztatással elkerülhetőek lennének azok a nemzetbiztonsági kockázatok, amire hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat.

A tavaly októbert követő 3 hónapban az állam 3,2 milliárd forint adóbevételtől esett el az intézkedés miatt, amelynek nyertese a Hunguard Kft mellett a Magyarországon jelenleg üzemelő három kaszinó volt (a budapesti Tropicana és Las Vegas, valamint a soproni kaszinó). Az ezekben működő pénznyerő automaták bevétele tavaly az előző évinek majd a háromszorosa lett. 

A tárca a 10 új kaszinótól évente egyenként 850 millió forint adóbevételre számít.

 

Varga levele szerint azok, akik eddig is hódoltak szerencsejáték-szenvedélyüknek, most kisebb részben külföldön, illetve az interneten, nagyobb részben az illegális piacon játszanak tovább. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a liberalizált piac megszüntetése óta több mint 9000 ellenőrzést tartott, 137 esetben talált illegálisan működtetett nyerőgépeket.

 

Ellenzéki képviselők úgy vélik, a meghívásos eljárás legvalószínűbb célja, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által meghirdetni tervezett tíz vidéki koncessziós kaszinó létesítésének és működtetésének jogát könnyedén átjátszhassák a Fidesz-közeli cégeknek és a "haveroknak" - írta a Népszabadság

A lapnak nyilatkozó MSZP-s Harangozó Tamás, a nemzetbiztonsági bizottság tagja azt javasolja, hogy - ha valóban csak az állami bevételek növelése és a piac fehérítése a cél - a Szerencsejáték Zrt. fennhatósága alatt hozzák létre a tíz vidéki kaszinót. Harangozó szerint az állami tulajdonú szerencsecégben megvan a kellő szaktudás, tapasztalat, a cég garantáltan tőkeerős, és nyílt titok, hogy a munkatársai között szép számmal vannak olyanok, akiknek mellék-, de nem egy esetben főállásban a cég nemzetbiztonsági, bűnügyi és egyéb védelme a feladatuk.

 
 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,