Tippmixpro és kontra

2013-09-18
Lassan négy hónapja, hogy hosszú pályáztatási és fejlesztési folyamat után a Szerencsejáték Zrt elindította a Tippmixpro nevű online sportfogadási oldalát. Kíváncsiak voltunk, és megkérdeztük az Szrt-t, hogy elvárások szerint alakult-e az elmúlt időszak.

 

A Tippmixpro teljesen egyedi olyan szempontból, hogy a hatályos magyar törvények szerint egyedül ez az oldal szolgáltathat legálisan online sportfogadást Magyarországon. A többi online sportfogadási oldalnak még nincs magyar liszensze annál az egyszerű oknál fogva, hogy a Minisztérium még nem írt ki pályázatot ilyen témában. Egyelőre nem is tehetné, mert a nagy sokára nyár elején megszületett törvényhez még nincs meg a részleteket szabályozó végrehajtási rendelet.

 

Mit jelent ez egyszerűbben megfogalmazva? Azt, hogy jelenleg a Tippmixpro az egyetlen olyan oldal, ami szerencsejátékadót fizet a költségvetésbe bevételei után, sőt a Szerencsejáték Zrt. állami cég lévén az összes profitját Állam Bácsi zsebébe csúsztatja osztalékfizetés révén. (Kivéve persze azokat a milliárdokat, amik reklámcélra mennek el bizonyos cégekhez.)

A többi online sportfogadás szolgáltató nem fizet egyelőre semmit Magyarország szebbé és jobbá változásának érdekében (mint említettük, még nem is áll módjában adózni a szabályozatlanság miatt), pedig magyar játékosok is játszanak náluk. 

 

Ebből következik, hogy a Tippmixpro sikere rendkívül fontos népünk és országunk (csak egy picit) felvirágoztatása szempontjából, így hát megkérdeztük a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztályát, hogy hogyan teljesített az oldal az indulása óta eltelt négy hónapban. Úgy ítéltük, ennyi idő valószínűleg elég ahhoz, hogy a kezdeti gyermekbetegségeken túlessen az oldal, hogy a kezdeti "kíváncsiság-regisztációk" után beálljon egy bizonyos szintre a játékosok száma. Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy nagyságrendileg hogyan alakult a regisztrálók és a játékosok száma, illetve milyen bevételt hozott eddig az oldal.

 

A konkrét bevételre vonatkozóan egyértelmű visszautasítást kaptunk arra hivatkozva, hogy azt majd a jövőre megjelenő éves üzleti jelentés fogja tartalmazni. A regisztrálók számával kapcsolatban is csak annyit árultak el, hogy:

"Nagy érdeklődés kísérte a Tippmixpro.hu oldal  indulását, rekordszámú új regisztráció volt, többszöröse a korábbiakban megszokottnak. A Tippmixpron keresztül érkezett tétek összege többszöröse volt a Tippmaxénak." - Ez utóbbi megjegyzés cseppet sem meglepő, hiszen a Tippmixpro elindulását megelőzően már megszűnt Tippmaxon szinte senki sem játszott. A rekordszámú regisztrációban valószínűleg az is szerepet játszott, hogy a régi regisztráltaknak is ki kellett egészíteniük regiszisztrációjukat új adatokkal, és nem világos, hogy ez új regisztrációnak számít-e. 

Nehezen értelmezhető számadatokat is kaptunk, mégpedig:  "a regisztrálók száma 79%-kal nőtt a Tippmixpro bevezetése után, és a kampány elindulása óta még dinamikusabb az emelkedés". - Ezzel kapcsolatban pontosítást kértünk, hogy mégis mihez képest kell értenünk a 79%-ot, de a válasz csak ennyi volt: "A 79%-kal több új regisztrációt a Tippmixpro indulása előtti napokban regisztrált játékosok átlagos számához viszonyították." Arra nem tér ki a válasz, hogy az indulás előtti napokban regisztrálók vajon Tippmixen, Tippmaxon, esetleg más játékokon játszottak-e. Így ez a rész homályban marad, a lényeg az, hogy sokkal többen megnyomták a "regisztráció" gombot, mint a Tippmixpro indulása előtti héten, de azt nem tudtuk meg, hogy mennyien maradtak meg tartósan az oldalon való játéknál. 

Az  biztos, hogy sportfogadási fórumokon nem túl népszerű a Tippmixpro, ilyen véleményeket olvashatunk: az odds-ok elmaradnak más oldalak kínálatától, kevés az ÉLŐ fogadás, és úgy általában szegényes a kínálat. Nem tetszik a felhasználóknak az sem, hogy nem lehet okostelefonon rendesen elérni az oldalt.

A népszerűséggel kapcsolatos kérdéseinkre az előbbiekkel szemben azonban készségesen válaszoltak a Szerencsejáték Zrt. munkatársai; 

Eszerint a Tippmixpro történetében a legnépszerűbb mérkőzés eddig a Granada – Real Madrid volt. Az élő fogadások részaránya az árbevételből 22%. A Legmagasabb nyereményszorzó: 9120 (Svédország – Norvégia  pontos végeredmény 4-2 80-szoros oddsért, illetve Németország – Paraguay pontos végeredmény 3-3 114-szeres oddsért))

 

A levél végén még az alábbi megjegyzést olvashatjuk: "A fogadók döntő többségének a visszajelzések alapján tetszik az oldal, az odds-ok, a felkínált fogadási lehetőségek, és kifejezetten jó fogadtatása volt a főoldalon található beharangozóknak és ajánlatoknak. Nagyon sok hasznos ötletet kaptunk játékosainktól, ezeket a továbbfejlesztési terveinknél figyelembe fogjuk venni."

 

Az oldal indulása előtt olvasóink kérdőívet is töltöttek ki az új magyar online fogadási portállal kapcsolatos elvárásokról, illetve induláskor teszteltük is az oldalt. 

 

A sok szkeptikus előzetes vélemény után most kíváncsiak lennénk arra, hogy azóta mi a sportfogadók véleménye a Tippmixpro-ról, ha használják, bevált-e, illetve ha nem, akkor miért nem váltotta be reményeiket. Véleményeket szívesen veszünk kommentben, illetve alább található kérdőívünk, mely a tapasztalatokat kívánja összegezni. Az eredményeket kiértékelés után közzétesszük a FortunaWeb oldalain.