Tippek a Royal Ascot-ra

2013-06-21 - FRISSÍTVE!
A Royal Ascot olyan esemény, mint a BL döntő, vagy az olimpia - rendszerint még azok is fogadnak rá, akik egyébként csak olykor-olykor loviznak. Lássuk mire érdemes figyelni a mai napon…

 

Az első, és leglényegesebb, amit a Royal Ascottal kapcsolatban megjegyezhetünk, az az, hogy a Group és Listed futamok kapcsán nem kell túlbonyolítani a nyilvánvalót - a favoritok és másodfavoritok rendszerint jól teljesítenek ezeken a futamokon. Az elmúlt tíz évben a Royal Ascot favoritok 31 százalékon teljesítettek - ha valaki 10 fontot tett mindegyikükre, közel 121 fontnyi profittal zárhatott. 

A handicap futamokkal más a helyzet, itt a statisztikák szerint érdemes a favoritok és másodfavoritokon túl is gondolkozni – az elmúlt években a harmadik illetve negyedik favoritok bizonyultak a legprofittermelőbb választásnak.

A másik fontos tényező, melyet érdemes figyelni, az a tréner. Az Ascot legsikeresebb trénere a múlt héten elhunyt Sir Henry Cecil, akinek liszenszét felesége, Lady Cecil vette át.  Rajta kívül James Fanshawe, Hughie Morrison, Michael Bell és Mark Johnston bizonyított már az Ascoton többször is, az ő lovaikra tehát mindenképp érdemes figyelni.

A harmadik fontos tényező a lovak kora… az Ascot nem a veteránok versenye, a hosszútávú futamok kivételével a hat évesnél idősebb lovak nem nagyon rúgnak itt labdába. 

Nézzük, mire érdemes még figyelni az egyes versenynapokon:

 

SZOMBAT

 

16.05 Hardwicke Stakes

Mark Johnston tréner négyszer nyerte meg ezt a futamot, és egyetlen idei nevezettje, Universal rendkívül meggyőzően nyerte az utolsó Group 2-es versenyét Newmarketben. Az utóbbi években jól teljesítettek a favoritok ebben a futamban, az utóbbi öt évben négyen is nyertek itt. Az utóbbi 10 évben 8 (és az utolsó 7) győztes 8/1 vagy alacsonyabb oddsszal indult.

 

16.45 Diamond Jubilee Stakes

Ebben a futamban érdemes körülnézni az outsiderek között is, hiszen az utóbbi hét évben 33/1-es, 25/1-es és 20/1-es odsszal indult lovak is nyerték ezt a futamot, és a további két befutó helyre is meglehetősen magas nyereményszorzóval érkeztek a helyezettek. Ebben a futamban kiemelt szerepe van a pályának is: a 11-15-ös pályáról érkezett az utóbbi hét nyertes közül öt.  Érdemes még megemlíteni, hogy az utóbbi 10 évben öt nyertes is ausztrál vagy amerikai tenyésztésű volt, brit földön született ló csupán egyszer győzedelmeskedett.

 

18.00 Duke of Edinburgh Handicap

Az utóbbi tíz évben három tréner: Hughie Morrison, Mark Johnston és Sir Michael Stoute kezei közül került ki hat győztes, tehát érdemes figyelni az ő általuk nevezettekre (Rye House, Opinion, Sir Graham Wade, Fennel Bay). Ezen a futamon általában nem teljesítenek jól a favoritok – csak kettő nyert 1990 óta. A statisztika azt mutatja, hogy érdemes a 8/1-16/1 odds közötti indulókat figyelni – közülük került ki az utóbbi 13 év győztese.

 

 

PÉNTEK

 

16.45 Coronation Stakes

Ebben a hároméves kancák számára kiírt Group 1 minősítésű futamban ismét megmérkőzik egymással Sky Lantern és Just The Judge, az 1000 Guineas első és második helyezettje. Mindkettőjüknek jó esélye van a győzelemre – de nem csak kétlovas futam lesz. Sir Michael Stoute Pavlosk-ja utólagos nevezéssel, 25 ezer font befizetésével szerzett jogot a futamra, és bizonyára nem ok nélkül fizették ki ezt a tetemes összeget, ha nem gondolnák, hogy beleszólhat a küzdelembe. Rajtuk kívül érdemes odafigyelni a francia Siyenica-ra is. 

Az elmúlt 9 év győztese közül nyolc a fölső vagy alsó három pálya valamelyikén futott. A sötét lovak nem nagyon rúgnak labdába ebben a futamban, az elmúlt tíz év nyertesei közül kilenc 8/1 oddsszal vagy annál kisebbel indult. Sőt! Öten közülük favoritok voltak.

 

18.00 Queen's Vase

1998 óta tíz olyan ló nyert ezen a Group 3 minősítésű futamon, akit Mark Johnston vagy Sir Michael Stoute készített fel a futamra, tehát érdemes az ő általuk futamba adott lovakat figyelni (Baihas, Mister Impatience, Royal Skies és Federal Blue).  Idén a nemrégiben elhunyt Sir Henry Cecil emlékére futják a versenyt, így a legnépszerűbb győztes Disclaimer lenne, aki most Cecil özvegyének nevén versenyez. A hároméves heréltnek minden esélye megvan a győzelemre, hiszen utolsó négy futamát megnyerte, és jelenleg ő a futam másodfavoritja. Ez a futam egyébként sem a nagy kifizetésekről híres, hiszen az elmúlt öt évben négyszer is a favorit győzött. Egészen 2001-ig kell visszamenni, ha kétszámjegyű nyereményszorzóval induló győztest akarunk találni.

 

CSÜTÖRTÖK

 

16.45 Ascot Gold Cup

Ez a hosszútávú, Group 1 minősítésű futam a többszörös győzteseiről ismert, ráadásul az utóbbi 10 év nyertesei közül 3 a megelőző évben is megnyerte ezt a futamot. Ezek alapján a tavalyi bajnok, Colour Vision és a 2010-es első helyezett, Rites of Passage mindenképp figyelmet érdemel. Simenon-t - aki tavaly kétszer győzött a Royal Ascoton, de még nem bizonyított ezen a szinten – szintén érdemes fontolóra venni.

Az utóbbi 10 év győztesei közül csak egyetlen egy indult 8/1 oddsnál magasabb nyereményszorzóval, kilenc pedig az első négy legkisebb oddszal induló közül került ki. Sőt! Az utóbbi 8 évben 5-ször a favorit nyert.

 

17.25 Britannia Stakes

Ezen a hároméveseknek kiírt egymérföldes handicap futamon gyakran óriási, harminc körüli mezőny gyűlik össze, és ez idén sincs másképp.  Az egyik lényeges faktor, melyre ebben a futamban figyelni kell, az a súly - az utóbbi 10 évben kilenc győztes 8-7 és 9-1 közti súlyt cipelt.

Az oddsoknak statisztikailag nincs nagy jelentősége - az utóbbi tíz évben négy győztes 16/1 és 33/1 közötti nyereményszorzóval, a fennmaradó hat pedig 10/1-nél kisebb oddsszal indult. A favoritok az utóbbi tíz évben háromszor tudtak itt nyerni.

 

18.35 King George V Handicap

Mark Johnston tréner ötször nyerte meg ezt a futamot, és bizonyára most is megpróbálja négy versenybe adott lovának valamelyikével. Erre a fogadóirodák szerint legnagyobb esélye Royal Skies-nak van, aki utolsó két futamát megnyerte. 

 

 

SZERDA

 

16.45 The Prince of Wales Stakes

A favoritok hagyományosan jól teljesítenek ebben a futamban, az outsiderek kevésbé: az ezredforduló óta a legnagyobb odds, amivel nyert itt valaki 8/1 volt. Érdemes odafigyelni a francia tréningen lévő lovakra, hiszen az utóbbi hat évben háromszor avathattak itt bajnokot a franciák – jó ómen ez Mexios számára. A brit tréningben álló lovaknak csupán kétszer sikerült otthon tartaniuk a kupát az utóbbi nyolc évben. 

 

17.25 Royal Hunt Cup

Mindig óriási mezőny (30 körüli) gyűlik össze, és mint a lottó esetében, itt is nagy szerepe van a sorsolásnak. Az utóbbi tíz évben 7 ló nyert a 24-28 pályákról. Ellenben az utóbbi három évben csupán két induló végzett a 12. helynél előrébb az egyszámjegyű pályákról. Tehát, ha a statisztikákra játszunk, a 24-es pályától felfelé érdemes figyelnünk, különösen a 24-28-as pályákra, pláne, ha az ott induló ló már bizonyított ezen a távon. 

 

18.00 Queen Mary Stakes

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján érdemes azokra az indulókra koncentrálni, akik utolsó versenyükön nyertek, vagy a legalább a második helyen végeztek. Nem kell megriadni a kétszámjegyű oddsoktól sem, hiszen az utóbbi hat évben háromszor 20/1 vagy magasabb nyereményszorszóval induló ló nyerte a futamot. 

 

 

KEDD

 

15.30 The Queen Anne Stakes

A szélső esélyt képviselő, előzetesen esélytelennek tartott lovak rendszerint nem szerepelnek jól ezen a futamon – egészen 1995-ig kell visszamennünk az időben, ha olyan győztest keresünk, aki 12/1-nél magasabb oddsszal indult. Két abszolút favorit, Goldikova és Frankel tudott itt nyerni, azonban az utóbbi 10 év nyertesei közül 9 7/1 vagy annál is alacsonyabb oddsszal indult.

A futamot tavaly az abszolút favorit, Frankel nyerte. Idén az amerikai Animal Kingdom, a világ legnagyobb díjazású futama, a Dubai World Cup bajnoka a fogadóirodák választottja. Ha olyan formát mutat, mint Dubaiban, nehéz lesz megverni.

 

16.05 King's Stand Stakes

A dél-afrikai Shea Shea ennek a sprintfutamnak a favoritja, ami nem is meglepő hiszen az utóbbi tíz év nyertesei közül 7 nem brit vagy ír tréningben állt. Egy kicsit nagyobb oddsszal fogadható a tavalyi harmadik helyezett, Sole Power.

Az utóbbi 10 év győztesei közül 7 8/1-es, vagy rövidebb oddsszal indult, csupán egyszer fordult elő, hogy 12/1-nél magasabb oddsszal lett valaki bajnok.

 

16.45 St James's Palace Stakes

Az utóbbi nyolc évben hatszor a favorit nyert itt, a St James’s Palace Stakesben. Az utóbbi 10 évben a győztes 9/1 vagy annál alacsonyabb oddsszal indult. Az idei favorit, Dawn Approach nagy csalódást okozott a Derbyn, hiszen abszolút favoritként indulva utolsóként futott be a célba. Itt a tökéletes alkalom, hogy visszaállítsa renoméját. Trénere, Jim Bolger 21 százalékos a Royal Ascot Group/Listed futamain…

 

17.00 Ascot Stakes

A Millenium óta kilencszer akadályversenyekre specializálódott trénerek nyerték ezt a hosszútávú handicap futamot. A favoritok az utóbbi időben rendszerint elbuknak itt, 1992 óta csak egyetlen egy tudott nyerni. David Pipe neveltjei hatszor tudtak itt győzni. Idén két lovat indít, Juniort, aki 2010-ben már megnyerte egyszer ezt a futamot, és Investissement-et. Érdemes lehet őket kettejüket megjátszani egy each-way-jel.

 

Címkék: lóverseny, tipp,