Tavasszal születik Black Caviar teljes húga

2012-08-08
Rick Jamieson, a világ legnagyobb lóverseny sztárjának, Black Caviarnak a tenyésztője nemrég hozta nyilvánosságra, hogy tavasszal teljes-testvére születik a csodakancának.

 

Jamieson elmondta, hogy jelenleg minden vágya az, hogy egy újabb Black Caviar-t adjon a világnak. „Számomra most ez a legnagyobb kihívás, ismét meg akarom csinálni.” mondta az ABC Newsnak. „Visszavittük Helsinge-t Bel Esprit-hez, és a fedeztetés sikeres volt, Helsinge csikót vár. Az ultrahang azt mutatja, hogy egy kis kancára számíthatunk, tehát Black Caviar-nak teljes húga születik, szóval meglehetősen izgalmas a dolog!”

 

Jamieson egyébként relatíve újonc még a telivértenyésztés világában. Eredeti vállalkozásával a Melbourne és Caufield Cup lóverseny fesztiválokra kölcsönzött pavilonokat és sátrakat, aztán végül érdekelni kezdte a sport. “15 évvel ezelőtt kezdtem el tenyészteni, azt hiszem körülbelül 10 évembe tartott, hogy megtanuljam a szakmát, és szerintem az utóbbi öt évben fejlődtem nagyot.” mondta.

Peter Ford, Jamieson barátja és tanácsadója 2005-ben vette meg a Helsinge nevű kancát Jamieson részére. Miután áttanulmányozta a pedigréjét, Jamieson elhatározta, hogy az ausztrál származású csődörrel, Bel Esprit-tel fedezteti be. Black Caviar, aki mára a világ legnagyszerűbb sprintere lett, 2006-ban született meg.

 

Black Caviar kiscsikóként (Fotó: ABC)

 

“20 évig minden este pedigréket tanulmányozott, nemzetközi katalógusokat nézegetett és megpróbálta kitalálni, hogy mitől fut egy ló – visszament hat, hét, nyolc generációra, és kialakította a saját teóriáját.” mondta Ford. „Nem hinném, hogy el tudom mondani, hogy mi Rick Jamieson alap tenyésztési elmélete, mert nem tudom, és nem is mondaná el nekem.”

 

A kis kanca minden valószínűség szerint rendkívüli érdeklődésre tart majd számot, ha tenyésztője úgy dönt, hogy eladja, hiszen Black Caviar féltestvére is rekordáron, 2.680.052,54 dollárért (608 millió forintért) talált új gazdára áprilisban az Inglis Easter Yearling árverésen Sydney-ben. Ennél több pénzt még egyetlen egyévesért sem adtak Ausztráliában. 

 

Black Caviar-t egyébként ehhez az összeghez képest aprópénzért, 210 ezer dollárért (49 millió forintért) értékesítették annó Inglis Melbourne Premier yearling árverésén. A befektetés azóta sokszorosan megtérült tulajdonosai számára, hiszen a kanca mára a világ leghíresebb sprintere lett, csak pénzdíjakból eddig közel 5,8 millió dollárt (1,3 milliárd forintot) keresett. Hihetetlen népszerűségének köszönhetően természetesen beindult a merchandising gépezet is, és nem lennénk meglepve, ha az derülne ki, hogy ebből még több bevétele származik a tulajdonosoknak. Ausztráliában ugyanis minden elképzelhető Black Caviar-os ajándéktárgy kapható, a pólóktól elkezdve a bögréken át, a plakátokon, könyveken keresztül minden. Szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb mozifilmet is készítenek róla….

 

Egy ilyen bekeretezett Black Caviar kép például 200 USD-ba kerül

 
Címkék: lóverseny,