Támadják Lázárt a dohánytörvény módosítása miatt

2013-04-27
Egy emberként hördült fel az ellenzék Lázár János törvénymódosító javaslata miatt, miszerint 10%-ra emelnék a dohánytermékek árrését.

 

Lázár János (Fidesz) egyéni képviselői indítványként csütörtökön törvénymódosítást nyújtott be a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvénynyel kapcsolatban. Lázár az MTI-nek elmondta, hogy a törvény a népegészségügyi szempontokat alapul véve, a fiatalkorúak védelme érdekében tovább szigorodik: egyértelmű céllá válik, hogy a dohánybolt célközönsége kizárólag a felnőtt lakosság lehet.


Lázár János felidézte: annak érdekében, hogy a családi vállalkozások megélhetése biztosított legyen, a dohánytörvény első módosítása lehetővé tette - a dohánytermékek mellett - egyéb árucikkek, egyebek között szeszes italok, kávé vagy újságok árusítását. A mostani módosítás egyik kiemelt célja, hogy egy megfelelő - tíz százalékos mértékű - kereskedelmi árrés garantálásával azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt szerény jövedelmezőségét, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani.


A módosítás emellett a dohánytermékek szponzorációja tekintetében is szigorítási céllal lép fel: a javaslat előrehozza a tiltott szponzoráció szabályainak bevezetését, megakadályozva, hogy a dohányipar egyes szereplői a kiskereskedőket kiszolgáltatott helyzetbe hozzák. A parlamenti pártok felháborodásuknak adtak hangot.

 

Lemondásra szólította fel Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt a Párbeszéd Magyarországért tömörüléshez tartozó független képviselő, Karácsony Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A független képviselő azt mondta: "a trafik-ügy" kapcsán a napnál is világosabb, hogy egy újabb korrupciós botrány robbant ki.

Karácsony Gergely felidézte, hogy a Fidesz annak idején azzal érvelt az új szabályozás elfogadásakor, hogy így majd vissza lehet szorítani a fiatalok káros szenvedélyét, azonban ebből semmi nem valósult meg. Szintén hazugságnak nevezte, hogy kisvállalkozások jutnának hozzá a dohányforgalmazási lehetőséghez. Ezzel szemben Fidesz-közeli vállalkozások, CBA-vezérek, fideszes politikusok rokonai és üzletfelei vitték el a boltok jelentős részét - sorolta.

A független képviselő hozzátette: az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség a leghatározottabban tiltakozik ez ellen a korrupt gyakorlat ellen, felszólítják a kormányt: hozzák nyilvánosságra a pályázati az eredményeket. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-t pedig arra szólítják fel, hogy a pályázati eredmények nyilvánosságra hozatala előtt egyetlen pályázóval ne kössenek szerződést.

Karácsony Gergely végül Lázár Jánost lemondásra szólította fel, mivel szerinte világosság vált, hogy parlamenti képviselőként és államtitkárként nem a magyar adófizetők, a kis és középvállalkozások, a magyar polgárok érdekeit képviselte, hanem a Fideszét. Csak a Fidesz, úgy látszik ez Lázár János filozófiája is - utalt a nagyobbik kormánypárt választási szlogenjére.

Ha pedig mégis lesznek szerződéskötések, akkor a pártszövetség feljelentést tesz azokban az ügyekben, ahol nyilvánvaló bűncselekmény előzte meg a koncesszió odaítélését - jelezte.

 

Bírálja a Jobbik is a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak a dohányboltok koncessziójával kapcsolatos javaslatát, amely az ellenzéki párt szerint a bennfenteseket juttatná garantált haszonhoz.

Szilágyi György és Volner János országgyűlési képviselő pénteki közleményében bírálja azt a fideszes javaslatot, amely legalább 10 százalékos hasznot garantálna a dohánytermékek értékesítőinek. "Először a Fidesz szétosztott egy ötszázmilliárdos piacot a baráti körének, majd most két és félszeresére emeli ezen piac biztos bevételét" - fogalmaznak közleményükben.

A Jobbik szerint súlyos visszaéléseknek adhat teret a módosító javaslat azon része, amely szerint az eredménytelenül pályáztatott 1417 kereskedelmi körzet tekintetében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. az értékesítési jogosultságok folytatására "kijelölhet" erre alkalmas személyt, ezután pedig a zrt. három éven belül nem köteles újabb pályázatot kiírni.

Közölték azt is: a dohánykereskedelemben 44 ezer vállalkozás veszítette el egyik napról a másikra az alapvető tevékenységét.

Bírálták azt is, hogy a javaslat nem tartalmaz alapvető szabályokat a koncessziós jogok lehetséges jogosultjainak személyére vonatkozóan.

A politikusok szerint "Lázár János állítása, mely szerint az újfajta koncepció bevezetésével hétezer magyar család, hétezer magyar kisvállalkozás jut munkához, szemenszedett hazugságnak bizonyult".

 

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a föld, az energiakereskedelem és a média után a dohánykereskedelmet is megszállta, "a fideszes brancsok eluralták az országot".

Varju László, a párt független országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: tudomása van arról, hogy például Tapolcán és a vele szomszédos Badacsonytomajban is ugyanaz a Fideszhez közeli nyomdaipari vállalkozás nyerte el a dohánytermékek árusításának jogát.

Emlékeztetett arra, hogy míg a termékek kereskedelmének joga az eredeti szabályozás szerint egy-egy trafik számára havonta nagyjából 300 ezer forintos eredményt hozott volna, addig egy, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János által beterjesztett módosító javaslat ezt megháromszorozná.

Mivel egy-egy érdekkör általában 6-10 trafikot szerzett meg, 2-3 millió forintos eredménnyel számolhatnak havonta - fűzte hozzá a képviselő, aki szerint nem írhatók alá a koncessziós szerződések, mivel egyértelműen látszik az állami korrupció.
Kijelentette: emiatt Lázár Jánosnak is le kell mondania.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: dohánykoncesszió,