Szerencsejáték Zrt. online sportfogadás - júniusig minden eldől

2013-04-12
Két éve kiírt pályázat, mélyen hallgató Szzrt kommunikáció, találgatások, és itt a végső időpont!

 

Születésnapot ünnepeltünk a héten, méghozzá az Szrt. által "Szerencsejátékok és sportfogadások interneten történő szervezésére alkalmas informatikai rendszer szállítására” kiírt pályázatának második születésnapját. 2011. április 8-án szánta ugyanis el magát a cég arra, hogy felvegye a más országokban bejegyzett cégek által létrehozott online sportfogadó oldalakkal a versenyt. Magyarországon ugyanis a sportfogadáshoz értők csak az állami cég Tippmix és Tippmax játékain, no és a jó öreg TOTÓ-n tehetik meg tétjeiket - mára már eléggé elavult formában.

 

Sürgető lett volna az oldal létrehozása a másfelé elfolyó milliárdok miatt. A kiírt pályázatban a rendszer éles üzemű indulását 2011. december 1-re óhajtotta volna a Szerencsejáték Zrt, ez tudvalevően nem valósult meg, olyannyira nem, hogy szerződést is csak 2011. november 28-án kötöttek az oldal létrehozására a nyertes pályázó GTech-kel.

 

A szerződés 2012. május 22-ét tűzte ki az éles indulásra. A késlekedést elemző cikkünkre többek között tavaly nyáron az Szzrt. ezt reagálta: „A Szerencsejáték Zrt. új fogadási oldalának fejlesztése egy befektetés. Felelősen és eredményesen működő állami vállalatként célunk a befektetés minél eredményesebb, és minél rövidebb idő alatt történő megtérülése, melyből természetesen közvetlen módon az állam, közvetett módon pedig a játékosok is részesülnek.”

 

Ezt a célt részben meg is valósította a 2012. augusztus 31-én kelt szerződésmódosításban, hiszen a cégnek kifizetett 130 millióból 105,6 milliót vissza is kapott kötbér formájában, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az így tényleg olcsón megszerzett előzetes fejlesztés nem is ér többet. Az ekkor kialkudott december 17-i határidőt a cég ugyanis messzemenően kihasználta, igazából nincs is információ arra vonatkozóan, hogy tényleg pontosan megtörtént-e a szállítás. Pár hét ide vagy oda nem számít, gondolnánk, de a január első napjaiban telepített rendszer tesztelésének sem akar vége szakadni. 

Az eredeti szerződés mellékletében 43 napra tervezett tesztelési idő már lassan kétszeresen lejárt, és az engedély nélküli oldalakon játszó magyarok pénze még mindig külföldre vándorol.

 

De mi is történik most az Szzrt.-nél?

 

Sajnos az erre irányuló kérdéseinket a cégtől rendszeresen semmitmondó válaszokkal visszadobják, úgyhogy csak az eredeti szerződés pontjaira tudunk támaszkodni, és találgatni.

 

A szerződés szerint a GTech-nek 13 napja volt arra, hogy előkészítse a tesztelést, majd kezdődhet az "Elfogadási Teszt" 30 napos szakasza. Ez a szerződés szerint le is rövidíthető, ha minden rendben, de mint tudjuk, nem ez a helyzet, sőt. 

Amennyiben a rendszer nem megfelelően vizsgázik, a tesztelési időtartamot még kétszer meg lehet hosszabbítani. A szerződés szerint "Az Elfogadási Teszten való sikeres megfelelés kritériuma, hogy a rendszer biztonságosan éles üzemben indítható legyen, ellenkező esetben az Elfogadási Tesztet sikertelennek kell tekinteni." 

 

Számításunk szerint egy teszten már biztosan nem ment át a rendszer, sőt már a második tesztidőszak vége felé járhatunk. (Ellentmondó adatok vannak ugyanis arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor lett telepítve a szoftver.) 

Ha a következő egy-két hétben megint nem kapunk információkat a teszt sikerességéről, kezdhetünk aggódni, a szerződés ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha a Vállalkozónak felróható okokból 90 nap alatt sem megy át a termék a teszten, úgy a Szerencsejáték Zrt jogosult a szerződéstől elállni, és az addig befizetett pénzt visszakérni. Jelen esetben ez 24,4 millió forint, aprópénznek tekinthető  az Szzrt. szemében, de a veszteség sokkal több, ha az eddig befektetett energiát, és a bevételkiesést nézzük. 

 

A GTech is sokat, 254 millió forintot bukik, plusz az üzemeltetés bevételét, ugyanis azzal is őket bízta meg ugyanebben a szerződésben az Szzrt.

 

Valószínűsíthető, hogy a Gtech hibájából húzódik el a tesztidőszak, a szerződés ugyanis kimondja, hogy "A Rendszer biztonságos éles üzemű indulását nem veszélyeztető hibákat Vállalkozó köteles kijavítani, de erre hivatkozva Szerencsejáték Zrt. nem jogosult az elfogadást megtagadni."

 

Annyi biztos, hogy újabb szerződésmódosítás nélkül június elejére vagy így, vagy úgy eldől a dolog. Akkor jár le a tesztelési időszak kezdetétől számított 90 munkanap. Arra, hogy hogyan végződik ez a több, mint két éves szcenárió mi is, és Magyarország minden sportfogadást szerető játékosa kíváncsi lesz.