Sztárok és versenylovaik

Amerikában és Angliában nem csak egyre több sztár látogat ki a lóversenypályákra, hanem egyre többen teszik meg a következő lépést is a sportág iránti rajongásban, és lesznek versenyló tulajdonosok.

 

Számos nagysikerű hollywoodi produkció rendezője, Steven Spielberg lovakkal kapcsolatos érdeklődése sem csak a „War Horse” (Hadak útján) című film forgatása idejére kapott lángra. Amellett, hogy társtulajdonosa volt az Atswhatimtalknbout nevű versenylónak, aki negyedik lett a 2003-as Kentucky Derby-n, delaware-i Biscuit istállóba is befektetett..

És ha már Hollywood: Kevin Costner színész-rendező is több versenyló társtulajdonosa, melyek leginkább a kaliforniai Hollywood Park-ban futnak. A Farkasokkal táncoló színész az egyik legünnepeltebb zsoké, Laffit Pincay életét és karrierjét bemutató dokumentumfilm, a „Laffit: All About Winning” narrátorszerepének elvállalásával is hozzájárult a lóversenyipar népszerűsítéséhez.

 

MC Hammer, avagy polgári nevén Stanley Kirk Burrell, popkarrierje leáldozása után saját istállót  alapított, Oaktown Stables néven. Hammernek jelenleg 19 versenylova van, köztük a többszörös Group 1 győztes Lite Light, és a stílszerűen Dance Floor-nak nevezett telivér, aki harmadik lett az 1992-es Kentucky Derby-n.

Ronnie Wood, a Rolling Stones gitárosa a tulajdonosa az ír Sandymount istállónak. Saját versenylovai is vannak, például Sandymount Earl-t, aki 2007-ben három hónap alatt három győzelmet aratott a Curragh-on, az Ír Derby otthonában.

Burt Bacharach dalírónak 1980 óta vannak lovai, melyek a Dubai World Cup-on és a Breeders’ Cup-on is indultak. 30 év alatt három lóval ért el nagyobb sikereket: Soul of the Matter-rel, Afternoon Deelites-szel és Heartlight No. 1-nal.

A zeneszerzőknél maradva: a világhírű musical-szerző, Lord Andy Lloyd-Webber is több csúcstelivér gazdája, övé például a kétévesen már Group 1 győztes Crystal Music.

 

Bobby Flay, az Amerikában jól ismert tévészakács a lóversenyiparban jelenlévő celebritások új generációjának egyik élenjáró tagja. 2009-ben legelső versenyén egyből sikert ért el Mrs. Kipling-gel. Lovai azóta 26 futamon indultak, és 16-szor végeztek dobogós helyen.

 

Sok sztár egyébként jövendő megélhetési forrásának tekinti a lóversenyzést, és nem kevés időt és pénzt áldoz a lovakra. A versenylovak népszerű témát jelentenek az Old Trafford stadion öltözőjében is, hiszen több játékosnak és vezetőnek is vannak érdekeltségei. 

A Manchester United volt csatárának, Michael Owen-nek jelentős befektetései vannak a lóversenyiparban. Amellett, hogy van néhány saját lova, Owen a Manor House istálló társtulajdonosa, ahol több brit lóverseny győztesét tréningezik – köztük az egykori Manchester United csapattárs, Wayne Rooney lovát is. 

 

Rooney először három lovat vett – Pippy-t, Tomway-t és Seitcharooney-t – aztán Yourartisonfire hozta meg számára az első győzelmet az angol lóversenypályákon, július 5-én a Haydock Park-ban.

 

A Manchester United volt manageréről, a legendás Sir Alex Ferguson-ról is köztudott, hogy versenyló tulajdonos, az övé többek közt a Forgotten Hero nevű telivér. Ferguson 2003-ban jogi csatározásba keveredett a Coolmore istálló tulajdonosával, John Magnier-rel (aki akkoriban United részvényes volt) a részben az ő tulajdonában lévő 2002-es Európai Év Lova Rock of Gibraltar fedezési díja miatt. (Rock of Gibraltar volt az első ló, aki hét Group 1 győzelmet tudhatott magáénak.)

 

Manapság már Mick Channon-t is inkább versenyló trénerként ismerik, nem pedig a Southmapton és az angol válogatott egykori focistájaként. Channon már futballkarrierje alatt is érdeklődött a lóverseny világa iránt, aztán 1986-ban, sportkarrierje után először asszisztenséként kezdett el dolgozni egy tréner mellett, majd 1990-ben megszerezte saját tréneri engedélyét is. Tíz lóval kezdett, aztán mára már közel 200 telivérért felel. A 2002-es idényben lépte át a bűvös százast, akkor 123 győzelmet tudhatott magáénak. Idén májusban szerezte első klasszikus futamgyőzelmét Samitar-ral az Ír 1000 Guineas-on.

Eddie Jordan számára nem ismeretlen a lóerő, hiszen ő volt a Jordan Forma 1-es istálló tulajdonosa. Lovai Michael „Mouse” Morris istállójában állnak tréningben.

 

A királyok sportjának is nevezett lóversenyiparban természetesen több uralkodócsalád is sikeres szereplő. Az Egyesült Arab Emirátusok talán leghíresebb istállójának, a Godolphin-nak Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk a tulajdonosa. A Godolphin egy évben körülbelül 200 győzelmet, és nagyságrendileg  17 millió dollárnyi versenydíjat tudhat magáénak.

 

Végül II. Erzsébet királynőről is közismert tény, hogy több versenylova is van, első győzelmét koronázási évében, 1953-ban aratta, mikor Choir Boy nyert az Ascot-on. 

 

 

 
Címkék: lóverseny,