Szonáta biztos sikere a Magányos Díjban

2013-07-03
Az Angliából importált telivér favorithoz méltóan nyerte az Elit kategóriás versenyt. Szenttamási győzelem az Orosházi Díjban.

 

Egy héttel a 91. Magyar Derby előtt a 2200 méteres Magányos Díj, és az 1400 méteres Orosházi Díj jelentette a legfőbb látnivalót a budapesti Kincsem Parkban. A gyengébbik nem számára kiírt Elit kategóriás versenyben hét indulót szólítottak a startgéphez.

 

A fogadóknál az a Szonáta (Stanislav Georgiev) képviselte a legjobb esélyt, aki a szezon korábbi szakaszában megnyerte a Hazafi Díjat, majd nyolcadikként zárt a Nemzeti Díjban, utoljára pedig Pozsonyban futott, ahol pénzdíjas negyedik lett. A favorit mellett Heedy (ifj. Kozma István), Gyöngyös Szépe (Varga Zoltán), Tabu (Timar Zsuzsa) és Rock Act (Nagy Tamás) élvezte a játékosok bizalmát.

 

Ahogy arra számítani lehetett, a start után Tabu vállalta magára vezetést, mögötte Rock Act galoppozott. A finisre fordulva Zala Csaba idomítottja továbbra is őrizte vezető pozícióját, de felzárkózott mellé a favorit. Kettejük izgalmas csatájából Szonáta jött ki jobban. Az ESDE Bt. lova 5/4-ed hosszal nyerte a több, mint 1,2 millió forint összdíjazású futamot.

 

Tabu második helyezése nem forgott veszélyben, mert a harmadik Heedy csak majd három hosszal követte őt a célban. Az utolsó még fizető helyen Gyöngyös Szépe ért célba. Rock Act tetemes hátrányt „összeszedve” csak ötödik.

 

Az I. kategóriás Orosházi Díjban szintén heten vágtak neki a futamnak. A kasszafavorit Makaam (ifj. Fejes Lajos) szokásához híven jó startot vett, s egészen a kanyarig az élen galoppozott, ekkor azonban történhetett vele valami, mert pillanatok alatt visszaesett a mezőny végére.

 

Az 1400 méteres viadal első díja végül Szenttamásra került, hisz a szélső esélyként számon tartott Frog House (Paizs Gábor) győzött. Az ír import kanca legalább húsz kilós javulást produkált előző versenyében nyújtott teljesítményéhez képest, melynek eredményeképp korábbi zsokéját, Tormási Gyulát a Versenyintézőség augusztus 3-tól, augusztus 24-ig bezárólag eltiltotta a versenyekben való lovaglástól.

 

Skirt Chaser (Varga Zoltán) második helyezése szintén meglepetés, míg Dvorníky Dream (Stanislav Georgiev) harmadik helyezésével sokan kalkuláltak.

 

Folytatás vasárnap a 91. Magyar Derbyvel!

 

Címkék: lóverseny,