Szombaton rajtol a Grand National, a világ legbrutálisabb lóversenye

2014-04-03
A Grand National az Egyesült Királyság legnagyobb sporteseménye, nagyobb a FA Kupa döntőjénél, az Open Golf bajnokságnál és a Wimbledoni teniszbajnokságnál is, sőt nagyobb, mint mindezek együttvéve!

 

Ez a lovat és zsokét egyaránt próbára tevő futam a világ egyik legrégebbi viadala, 1839 óta minden évben megrendezik - az idei lesz a 167. Grand National. Angliában ez a versenynap nemzeti ünnepnek számít, több, mint 10 millióan kísérik figyelemmel az eseményeket a tévéképernyőkön (világszerte pedig 600 millió nézőt várnak). A fogadások összegét idén nem kevesebb, mint 300-500 millió fontra várják - átlagosan minden második felnőtt ad le fogadásokat a futamra.

 

A táv több, mint 4 mérföld (nagyjából 7 kilométer), ráadásul közben különféle akadályokon, sövényeken és vizesárkokon is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának ezen az 1 millió font díjazású versenyen.

A viadal nehézsége nem csak a pálya hosszában, hanem az akadályokban rejlik: a változó magasságú 120 és 160 centiméter közötti, földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött.

A Grand National hendikep verseny (tehát a gyorsabb lovak hendikep értéket kapnak, és a verseny során ennek megfelelő plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében, hogy a lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhassanak a megmérettetésen).

 

 

A versenyt legendák övezik: 1956-ban például a királynő lova vezetett, azonban annyira elfáradt, hogy ötven méterrel a cél előtt már egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, szétcsúszott a lába, és végül kikapott. 

Arra is volt példa, hogy az esőzések miatti mély talajon a negyven lóból mindössze négy ért célba, a többiek felbuktak az akadályokon. Előfordult, hogy egyetlen ló kivételével az egész mezőny megtorpant az egyik akadály előtt, így a száz az egyhez fogadható, esélytelen ló simán nyerte a viadalt.

2012-ben sem múlt el tragédia nélkül a verseny: minden idők legszorosabb befutójában Neptune Collonges orrhosszal nyerte a futamot, azonban az e fölötti örömöt beárnyékolta a Cheltenham Gold Cup győztes Synchronised, valamint According to Pete tragikus halála. Synchronised lett volna az első ló, aki egy évadban teljesíti mind a Gold Cup-ot, mind a Grand National-t. Őt és According to Pete-et is lábtörés miatt kellett elaltatni.

 

 

Érdekesség, hogy eddig összesen csak 13 kanca tudott csak győzni a versenyen, és az összes győztes közül csak 3 volt szürke színű. Női zsokék csak 1977 óta állhatnak rajthoz, eddig 18 versenyen vett részt hölgy versenyző. Közülük Geraldine Rees volt az első, aki teljesíteni tudta a távot (1982-ben), Katie Walsh pedig az első, akinek sikerült dobogós helyre kerülnie - 2011-ben a harmadik helyen végzett.

 

A verseny az állatvédő szervezetek tiltakozásának állandó célpontja. Az utóbbi években a sok negatív kritika miatt a szervezők törekednek a versenypálya biztonságosabbá tételére, azonban ennek ellenére 2000 óta több, közel 40 ló vesztette életét a liverpooli verseny során.

2009-ben a versenypálya bizonyos részeit kiszélesítették, hogy lehetőséget adjanak az akadályok megkerülésére. Ennek először a 2011-es verseny során vették hasznát, amikor a 4-es és 6-os akadályoknál történt végzetes balesetek miatt a második körben ezen akadályok mellett vezették el a versenyben lévő lovakat. Ez volt a legelső alkalom, hogy a verseny során csupán 28 akadályt küzdöttek le a résztvevők. 

2013-ban, az előző év tragédiájának „köszönhetően” flexibilisebb akadályrendszert vezettek be, így tavaly szerencsére fatális baleset nélkül zajlott le a rendezvény.

 

Bár sokan szeretnék, a versenyt -  gazdasági jelentősége miatt - nem valószínű, hogy belátható időn belül betiltják. A gazdasági jelentőség nem csak abban rejlik, hogy a futam 100 millió fontos fogadási forgalmat generál, hanem abban is, hogy Anglia-szerte a Grand National a lótenyésztés egyik legfőbb mozgatórugója, megközelítőleg 100 ezer embernek ad munkát. 

 

Az idei futam 9.0-ás favoritja jelenleg a Rebecca Curtis által trenírozott Teaforthree, aki a tavalyi futamon a remek, harmadik helyen végzett, idén pedig nagyszerű stílusban melegített a versenyre a Cheltenham Gold Cupon. Többek szerint könnyen elképzelhető, hogy státuszát szombatra átveszi a jelenleg másodfavorit Monbeg Dude (13.0), a 2012-es Welsh National bajnoka.

 

Reméljük, hogy - a tavalyi évhez hasonlóan – idén sem történik komolyabb sérülés, és minden induló épségben célba ér. 

 
Címkék: lóverseny,