Szombaton rajtol a Grand National, a világ legbrutálisabb lóversenye

2016-04-07
A Grand National az Egyesült Királyság legnagyobb sporteseménye, nagyobb a FA Kupa döntőjénél, az Open Golf bajnokságnál és a Wimbledoni teniszbajnokságnál is, sőt nagyobb, mint mindezek együttvéve! Igazi brit népünnepély!

 

Ez, a lovat és zsokét egyaránt próbára tevő futam a világ egyik legrégebbi viadala, 1839 óta minden évben megrendezik - az idei lesz a 169. Grand National. A csütörtöktől szombatig tartó fesztivál – melynek során 22 futamot rendeznek - Angliában nemzeti ünnepnek számít, több mint 10 millióan kísérik figyelemmel az eseményeket a tévéképernyőkön keresztül, élőben pedig több mint 150 ezer szurkoló látogat ki az Aintree-i pályára a három nap során. Anglián kívül is népszerű a futam, 140 országban közvetítik a versenyt, és összesen közel 600 millió néző ül ilyenkor a készülékek elé. 

 

Miért is brutális ez a futam?

 

Nem elég, hogy a verseny távja igen hosszú, több mint 4 mérföld (nagyjából 7 kilométer), de közben összesen 30 különféle akadályon (sövényeken, vizes árkokon) is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának ezen az 1 millió font díjazású versenyen. 

A viadal nehézsége tehát nem csak a pálya hosszában, hanem az akadályok kiépítésében is rejlik: a változó magasságú (120 és 160 centiméter közötti) földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött.

A Grand National hendikep verseny (tehát a gyorsabb lovak hendikep értéket kapnak, és a verseny során ennek megfelelő plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében, hogy a lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhassanak a megmérettetésen).

 

 

Legendák övezik

 

1956-ban például a királynő lova vezetett, azonban annyira elfáradt, hogy ötven méterrel a cél előtt már egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, szétcsúszott a lába, és végül kikapott. 

Arra is volt példa, hogy az esőzések miatti mély talajon a negyven lóból mindössze négy ért célba, a többiek felbuktak az akadályokon. Előfordult, hogy egyetlen ló kivételével az egész mezőny megtorpant az egyik akadály előtt, így a 100-as nyereményszorzóval induló, esélytelen ló simán nyerte a viadalt.

Érdekesség, hogy eddig összesen csak 13 kanca tudott csak győzni a versenyen, és az összes győztes közül csak 3 volt szürke színű. Női zsokék csak 1977 óta állhatnak rajthoz, eddig 18 versenyen vett részt hölgy versenyző. Közülük Geraldine Rees volt az első, aki teljesíteni tudta a távot (1982-ben), Katie Walsh pedig az első, akinek sikerült dobogós helyre kerülnie - 2011-ben a harmadik helyen végzett.

 

Óriási bevételeket generál 

 

Bár sokan szeretnék – elsősorban az állatvédők - , a versenyt - gazdasági jelentősége miatt - nem valószínű, hogy belátható időn belül betiltják. A gazdasági jelentőség nem csak abban rejlik, hogy a futam több százmillió fontos fogadási forgalmat generál, hanem abban is, hogy Anglia-szerte a Grand National a lótenyésztés egyik legfőbb mozgatórugója, megközelítőleg 100 ezer embernek ad munkát. 

Nem mellesleg, az előzetes várakozások szerint a háromnapos liverpooli fesztivál 1 millió font bevételt fog generálni. A három napra idén összesen 150 ezer jegyet adtak el, tehát minden nap közel teltházas lesz az Aintree lóversenypálya. Ez persze azt is jelenti, hogy rengeteg étel és ital fog fogyni, úgy számítják, hogy körülbelül 200 ezer pint sört, 5.500 üveg pezsgőt és másfél millió darab jégkockát fognak értékesíteni a kéttonnányi krumpli mellé.

Az egyébként is őrült fogadó hírében álló britek ilyenkor persze méginkább bevadulnak, a fogadások összegét 500 millió fontra (193 milliárd forintra) várják - átlagosan minden második felnőtt tesz fel kisebb-nagyobb összegeket a futamra. 

 

 

A Grand National számokban

 

A legfiatalabb zsoké, aki nyerni tudott, a 17 éves Bruce Hobbs volt, aki 1938-ban Battleshippel tudta elhódítani a bajnoki címet.

A legidősebb győztes zsoké a 48 éves Dick Saunders volt, aki 1982-ben Grittar-ral ért elsőként a célba.

A legrövidebb idő alatt Mr Frisk-nek sikerült teljesítenie a futamot. 1990-ben 8 perc 47,8 másodperc alatt vágtázott végig a nyaktörő pályán.

A leglassabban eddig Lottery vergődött végig az akadályokon, 1839-ben 14 perc 53 másodperc kellett neki a feladat abszolválásához.

Eddig összesen 80 ló és 1 zsoké vesztette életét a futamokon.

Úgy tűnik, a lovak 9 éves korukban érnek be erre a versenyre, ilyen idősen nyert ugyanis a legtöbb ló, összesen 44.

A legidősebb győztes paripa a 15 éves Peter Simple volt, 1853-ban; a legfiatalabb(ak) pedig ötévesek: Alcibiade (1865), Regal (1876), Austerlitz (1877), Empress (1880) és Lutteur III (1909). 2012 óta csak hétéves, vagy annál idősebb lovak vehetnek részt a versenyen.

Öt alkalommal – legutóbb 2009-ben – igen nagyot kaszálhatott pár fogadó, ugyanis 100/1-es oddszal induló ló nyerte a futamot: Mon Mome (2009), Foinavon (1967), Caughoo (1947), Gregalach (1929) és Tipperary Tim (1928)

 

A 2016-os Grand National (2016.04.09., szombat 18:15)

 

Jelenleg a tavalyi győztes, Many Clouds a fogadóirodák favoritja, 8/1-es szorzóval fogadható a győzelme – ha sikerül, ő lesz a hetvenes évek Red Rumja óta az első olyan ló, akinek sikerül megvédenie címét ezen a maratoni futamon, zsokéja, Leighton Aspell pedig az első lovas, akinek háromszor is sikerül itt nyernie.

Rajta kívül a szakértők szerint nagy esélyes még a 12/1-es oddsszal induló, hétszeres Group 1 győztes Silviniaco Conti, aki ráadásul két futamot már nyert ezen a pályán is.

 

Kire érdemes fogadni?

 

A MagicFreebies-en megjelent egy érdekes statisztika az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján. A számok azt igazolják, hogy

- a győztes lovak 55%-ának két szóból álló neve volt, 35%-uk neve 11 betűből állt

- 80%-uk pej színű volt

- 35%-uk 10 éves volt a győzelem időpontjában, átlag életkoruk 9,8 év volt

- 65%-uk esetén a győztes ló hátán ülő zsokénak zöld színű, 40%-uk esetén sárga színű ruhát viselt

 

Mindezek alapján idén Ucello Conti a legesélyesebb a 40 indulóból! Az ír Gordon Elliott tanítványa egész jól megfelel a siker receptjében leírtaknak: két szóból, 11 betűből áll a neve, igaz nem 10, csak 8 éves, de zsokéja zöld ruhát fog viselni. 16/1-es nyereményszorzóval indul, úgyhogy mindenképp megér egy próbát.

A NetBet fogadóiroda az 50 font ingyenes fogadási lehetőségen túl, extra ajánlattal is kedveskedik a Grand National kapcsán: 10 font erejéig visszatéríti a játékosok tétjét, ha az általuk választott ló bukik a futamon.

 

A legjobb oddsokat kínáló irodák:

NetBet, Unibet, Marathonbet, Sportingbet, bet365, 10Bet, William Hill, Betfair

 

 Ha a számok nem hazudnak, Ucello Conti igencsak esélyes a győzelemre